Avlopp
Avloppsvatten kan ses som ett samlingsnamn för dag- och spillvatten. Dagvatten är regnvatten och smältvatten som rinner ner i brunnar som finns på gatorna. Spillvatten är det som oftast associeras med avloppsvatten, det vill säga allt som vi spolar ner i våra avlopp genom till exempel toaletten eller diskhon.
På denna sida kan du hitta information om både kommunalt som eget avlopp.
Kommunala avlopp
Spillvatten och dagvatten är två helt olika saker. Spillvatten är det som du spolar ut från fastigheten och som också kallas avloppsvatten. Dagvatten är det som är utanför fastigheten i form av regnvatten och smältvatten. Här nedan får du ytterligare information om skillnaden mellan spill- och dagvatten. Spillvatten När du har använt vattnet i ditt hushåll blir vattnet ett avloppsvatten, som lämnar din fastighet och transporteras bort i det 25 mil långa kommunala avloppsledningsnätet till reningsverket för rening innan vattnet åter släpps tillbaka till naturen och kretsloppet. I Staffanstorp är cirka 98 procent anslutna till det kommunala ledningsnätet och en efterföljande behandling i reningsverk. Avloppsvattnet innehåller bland annat fosfor, kväve, organiskt material och andra ämnen, som kan påverka miljön. Reningsverket i Staffanstorp är utvecklat för mekanisk, biologisk och kemisk rening. Ur avloppsvattnet tar man framför allt bort fosfor, kväve och organiskt material. Reningsverket drivs med tillstånd av länsstyrelsen, som har bestämt villkor och utsläppskrav för verksamheten, krav som verksamheten uppfyller med god marginal. Dagvatten Dagvattenavlopp är regn- och smältvatten från allmänna ytor som gator, torg och parker samt från fastigheternas gårdar och tak. Dagvattnet avleds i separata rör till vattendrag och sjöar, med eller utan rening. På vissa platser finns utjämningsmagasin för att fördröja vattnet och därmed förhindra översvämningar vid häftiga regn. Dagvattensystemet är normalt dimensionerat för regn med en intensitet, som återkommer med intervaller på mellan två och tio år. Reningsverket Vi dricker det, badar i det och använder det till tvätt. Vi använder samma vatten om och om igen. Därför ska vi vara rädda om det. Det är minst lika viktigt att du spolar ner rätt saker i avloppet som att lämna ditt avfall på rätt ställe. På reningsverket vid Gullåkravägen renar vi avloppsvatten från cirka 14 000 av Staffanstorps invånare. Reningsverket är byggt för att klara av upp till 25 000 invånare. Vår uppgift är att rena detta avloppsvatten så att det kan återlämnas till naturen utan skada för vår hälsa eller miljö. Staffanstorps Reningsverk är den del av Staffanstorps Kommunfastigheter AB, som ingår i koncernen Staffanstorps Centrum AB. På Reningsverkets webbplats kan du läsa mer. Förebygg översvämning i din källare! Att få översvämning i sin källare innebär stort obehag och en mängd extra arbete. Den ekonomiska ersättningen man eventuellt kan få ut från sitt försäkringsbolag eller från kommunen uppväger aldrig de bekymmer och skador man drabbas av. Om du vill veta mera om källaröversvämningar och om hur du kan skydda dig kan du läsa i broschyren: “Viktigt att veta om källaröversvämningar” (PDF, 1 MB).
Enskilda avlopp
I de delar av kommunen som saknar kommunalt vatten och avlopp måste fastighetsägaren själv ordna med egen dricksvattenbrunn och avloppslösning. Är du osäker på om din fastighet ligger inom det kommunala verksamhetsområdet, kontakta tekniska enheten. Avloppsvatten från hushåll innehåller en mängd föroreningar, bland annat bakterier, kväve och fosfor. Utsläpp kan orsaka förorening av dricksvatten och grundvatten samt övergödning av hav och sjöar. Därför är det viktigt att reningen fungerar tillfredsställande. Man skiljer på avlopp med vattentoalett ansluten och avlopp utan vattentoalett, så kallat BDT-avlopp, (bad-, disk- och tvättvatten). Avloppsvattnet från toaletter är det som är mest förorenat. Tillstånd för avlopp Om du vill utföra en avloppsanläggning, eller ansluta en vattentoalett till en befintlig anläggning, måste du ha tillstånd från miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Detta gäller även när du tänker ändra en befintlig anläggning. Den som anlägger en avloppsanläggning utan tillstånd kan bli skyldig att betala en miljösanktionsavgift (enligt bilagan till förordning om miljösanktionsavgift, SFS 1998:950). Din ansökan prövas bland annat utifrån föroreningsrisken och de marktekniska förutsättningarna. I många fall kan det vara både miljömässigt och ekonomiskt fördelaktigt att lösa avloppsfrågan tillsammans med grannarna. Ansökan/ anmälan om inrättande av avloppsanordning ska även kompletteras med typritning för den anläggning som ska anläggas. Fastighetsägaren har ett stort ansvar Avloppsanläggningar för enskilda hushåll (anläggningar för upp till 200 personer) regleras av miljöbalken. I miljöbalken står bland annat att det är förbjudet att släppa ut avloppsvatten som endast behandlats med slamavskiljning (det vill säga i en trekammarbrunn) utan efterföljande rening. Miljöbalkens allmänna hänsynsregler gäller också för små avloppsanläggningar: Fastighetsägaren ska skaffa sig den kunskap som behövs för att skydda människors hälsa eller miljön. Så snart det finns risk för skada/olägenhet för människors hälsa eller miljön ska fastighetsägaren vidta åtgärder för att förhindra detta; Verksamheten ska läggas på en lämplig plats så att olägenheter minimeras. Fastighetsägaren är skyldig att bevisa att han/hon uppfyllt de skyldigheter som följer av hänsynsreglerna. Skyddsåtgärder ska vara rimliga när miljönyttan jämförs med kostnaderna för åtgärderna. Allmänna krav på små avlopp I allmänhet ska små avloppssystem: Säkerställa hygienisk säkerhet, det vill säga reducera smittämnen så långt det är möjligt. Skydda miljön och våra vattendrag, det vill säga reducera utsläpp av fosfor och kväve (närsalter), och organiskt material (syreförbrukande ämnen). Möjliggöra kretslopp av närsalter. Hushålla med resurser, vara användarvänliga och ge möjlighet till kontroll av reningsgraden. Länkar Avloppsguiden – en informativ hemsida om avlopp och olika lösningar (öppnas i ny flik) Blanketter (öppnas i ny flik)