Hoppa till huvudinnehåll

FAQ – Arbetsmarknadsförvaltningen

Här kan du få svar på de vanligaste frågorna som ställts till arbetsmarknadsförvaltningen gällande bland annat ekonomiskt bistånd, missbruk och våld i nära relation.

Individ och familjeomsorg

  • Hur kommer jag i kontakt med socialtjänsten?

    I Staffanstorps kommun finner du det man i dagligt tal kallar socialtjänsten under arbetsmarknadsförvaltningen. Du når oss på telefon via kommunens växel: 046- 25 11 00. Du kan också nå oss via e-post: socialtjansten@staffanstorp.se.

    E-posta inte känslig information till oss – ring istället.

    Kontakta oss via telefon om ditt ärende kan innehålla känslig information, exempelvis när du ska lämna personuppgifter om dig själv eller andra. Detsamma gäller om du ska lämna andra sekretessbelagda uppgifter som till exempel rör din hälsa.

  • Var kan jag som förälder få råd eller stöd när det är bekymmer inom familjen?

    Om du är orolig för ditt barn/ungdom eller känner att du inte räcker till i ditt föräldraskap kan du få hjälp och stöd. Ring vår mottagningstelefon: 046-25 11 18.  Om ingen svarar lämnar du ett meddelande med ditt telefonnummer och vi ringer upp inom 24 timmar (vardagar). Mer information hittar du på sidan Familj, barn och ungdom.

  • Kan man få hjälp av kommunen i vårdnadstvister?

    Det finns hjälp att få från kommunen. När det uppstår oenigheter mellan föräldrarna är det ofta svårt för både föräldrar och barn.

    Vi har erfarna familjerättssocionomer som kan erbjuda informationssamtal och även samarbetssamtal där vi hjälper föräldrarna att samarbeta och att komma överens i frågor som rör barnet. Vid behov finns även andra stöd och hjälpinsatser.

    Kontakta någon av våra familjerättssocionomer via kommunens växel: 046-25 11 00. Du kan också läsa mer på vår sida om Familjerättsliga frågor.

  • Vad gör jag om jag får kännedom om att ett barn eller en ungdom far illa på något sätt?

    Om du får kännedom om att en ung människa far illa ska du ta kontakt med mottaget för Barn och familj som handlägger den typen av ärenden. Ring 046-25 11 18. Mer information finns att läsa på sidan Misstanke om att barn far illa.

  • Vem kan jag rådfråga om frågor som gäller bekräftande av faderskap/föräldraskap?

    När ett barn föds och föräldrarna inte är gifta måste faderskapet bekräftas av er båda. När det gäller barn vars föräldrar är samkönade är vi skyldiga att fastställa detta även om ni är gifta. Familjerätten får automatiskt information från Skatteverket när ett barn är fött i kommunen. Vi skickar då ett brev till er med information om fader-/föräldraskapsbekräftelsen.

  • Vem vänder jag mig till om jag eller någon i min omgivning har problem med alkohol, narkotika eller spel om pengar?

    Gäller det person som är 18 år eller äldre så vänder du dig till vårt öppenvårdsteam Kompassen. Gäller det person som är mellan 13-18 år så vänder du dig till vårt öppenvårdsteam Fenix. Kompassen och Fenix går att nå via kommunens växel 046- 25 11 00. Du kan också komma in med en skriftlig ansökan eller orosanmälan. Du kan läsa mer på vår sida om Missbruk och beroende.

  • Var kan jag vända mig om jag eller någon i min omgivning är utsatt för våld i nära relation?

    Ring alltid 112 om det är akut!

    Dagtid kontaktar du socionom mot våld i nära relationer via kommunens växel 046- 25 11 00. Om du är i behov av hjälp under kväll, natt eller helg kontaktar du sociala jouren.

    Besök vår sida om våld i nära relationer.

  • Kan ni hjälpa mig med bostad?

    Utgångspunkten är att varje invid har ansvar för att ordna med sin egen boendesituation och arbetsmarknadsförvaltningen har inget generellt ansvar att förmedla bostäder. Staffanstorps kommun har ingen bostadsförmedlingen, ansökan om bostad måste göras hos varje enskild hyresvärd.

  • Vad krävs rent allmänt för att få bli ett familjehem?

    Staffanstorps kommun har ofta behov av frivilla medarbetare och familjer som vill engagera sig för ett barn eller en ungdom och/eller kanske även vill öppna sitt hem. För att få veta mer och få ett första informationssamtal så kontakta någon av våra familjehemssocionomer Johanna Olsson eller Petra Engman.

    Mer om information och kontaktuppgifter hittar du på vår sida om Familjehem.

  • Jag ska hjälpa en person som är invandrare och vill börja lära sig svenska. Vart vänder jag mig?

    Personen du vill hjälpa får mejla sina kontaktuppgifter till vuxenutbildning@staffanstorp.se

    Efter det kommer någon av kommunens studie-och yrkesvägledare kontakta hen för att boka ett möte. När studievägledare träffar hen upprättar de en ansökan till SFI.

    Mer information kan du läsa på våra sidor om:

    Svenska för invandrare

    Vuxenutbildning (Ansökan och studievägledning)

Ekonomiskt bistånd

  • Hur går jag tillväga för att söka om ekonomiskt bistånd?

    Om du är i behov av ekonomiskt bistånd kan du lämna en ansökan via vår e-tjänst. På vår hemsida finns mer information om ekonomiskt bistånd, kontaktuppgifter och länk till e-tjänsten.

    Innan du ansöker kan du göra en provberäkning för att räkna ut om du ligger över eller under nivån för att kunna få ekonomiskt bistånd. Observera att resultatet inte ger dig ett slutgiltigt besked. Gör en provberäkning.

    Behöver du stöd att planera din ekonomi kan du kontakta vår budget- och skuldrådgivare.
    Telefonnummer: 046- 287 17 07.

  • Jag har lämnat in en ansökan om ekonomiskt bistånd. Vad händer nu? Hur går utredningen till?

    Om det är första gången du ansöker får du ett meddelande i e-tjänsten efter att din ansökan har skickats in. I meddelandet informeras du om tid för nybesök samt vilka underlag du ska inkomma med. Du får även besked om vilket datum du senast ska lämna in begärda underlag. Det är viktigt att alla underlag lämnas till oss i tid. Om underlagen inte är tillräckliga kan handläggaren inte utreda ansökan och du får ett avslag.

    Om du ska söka igen gör du detta via e-tjänsten. Inga underlag ska bifogas med ansökan men du måste kunna visa alla underlag vid en eventuell stickprovskontroll.

    Handläggaren gör en ekonomisk prövning av dina inkomster och utgifter och av vad du själv har gjort för att klara din försörjning. Det är du som söker om bistånd som ska visa att du har rätt att få bistånd. Ibland kan handläggaren även vilja träffa dig innan beslutet fattas. Eventuell utbetalning sker vanligtvis till ditt bankkonto.

    Har du fått helt eller delvis avslag på din ansökan kan du överklaga beslutet. När vi skickar ut beslut om avslag får du alltid information om hur du skall gå tillväga för att överklaga.

    Läs mer om ansökan och hur utredningen går till på vår hemsida.

  • Vem beslutar om socialbidrag?

    Det är socionomerna som arbetar med ekonomiskt bistånd. De fattar sina beslut utifrån socialtjänstlagen, Socialstyrelsens rekommendationer och kommunens egna riktlinjer.

    För att göra en ansökan om försörjningsstöd kan du gå in på vår hemsida och ansöka digitalt där.

    Har du frågor kan du kontakta våra socionomer på telefonnummer 046-25 12 00. De har telefontid måndag, tisdag, onsdag och fredag klockan 10-10.45, samt torsdag klockan 15-15.45.

  • Vad gör jag om jag kommer på att jag har skrivit fel uppgifter efter att jag skickat in min ansökan?

    När du skickat in din ansökan kan du inte ändra i den. Om du redan har en handläggare ring och meddela vad som blivit fel. Om du saknar namn eller kontaktuppgifter till din handläggare kan du ringa oss på telefonnummer 046-25 12 00.

  • Jag har ansökt, men inte fått beslut än. Nu är pengarna snart slut. Vad ska jag göra?

    Handläggningen för en ny ansökan är tio arbetsdagar och fem arbetsdagar för en fortsättningsansökan. Kan du lösa ditt akuta behov på annat sätt? Kanske kan du äta hos en vän i avvaktan på beslut eller kanske har du mat hemma så det räcker några dagar?

    Om du inte kan lösa ditt akuta behov kan du kontakta din handläggare för att beskriva den akuta situationen. Om du inte har en handläggare kan du vända dig oss på telefonnummer 046-25 12 00.

  • Vad gör jag om jag inte kan betala min hyra?

    Du kan i första hand kontakta din hyresvärd för att försöka göra en avbetalningsplan. Om det inte går kan du fundera på om du kan låna pengar av någon för hyran. Om du är utan tillräcklig inkomst kan du vända dig till kommunen för att ansöka om ekonomiskt bistånd.

    Ekonomiskt bistånd beviljas bara om alla andra alternativ för att lösa situationen är prövade. Att få bistånd till hyra och uppehälle är inte kravlöst utan du måste redovisa vad du har för tillgångar och eventuellt sälja dem. Det kan till exempel gälla följande:

    • Bankmedel och aktier
    • Bil
    • Fastighet och bostadsrätt
    • Andra värdesaker
  • Vad gör jag om jag är i akut behov av pengar?

    Vid akut nöd om pengar kontaktar du oss på telefonnummer 046-25 12 00. Om det är kväll eller helg kontaktar du sociala jouren.

  • Kan jag söka ekonomiskt bistånd om jag har blivit uppsagd från mitt jobb och har inte rätt till a-kassa?

    Du har alltid rätt att ansöka om ekonomiskt bistånd. Ett krav för att du ska ha möjlighet att få ekonomiskt bistånd är att du ska vara aktivt arbetssökande.

    Tänk på att skriva in dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen första arbetslösa vardagen och börja söka jobb så fort du fått uppsägningsbeskedet.

  • Hur påverkar lön och bil ekonomiskt bistånd?

    Både inkomst och tillgångar kan minska det ekonomiska biståndet. Inkomst kan till exempel vara lön, a-kassa, sjukpenning eller föräldrapenning. Hus och bil är exempel på tillgångar som kan påverka hur mycket du får. Eftersom ekonomiskt bistånd ska fungera som ett sista skyddsnät kan du behöva sälja dina tillgångar. En handläggare gör en bedömning utifrån just din situation.

  • Kan jag få ekonomiskt bistånd om jag studerar?

    Huvudlinjen är att du ska försörja dig genom studiemedelssystemet (CSN) när du studerar. Endast i undantagsfall kan du ha rätt till bistånd under studier. Du har alltid rätt att ansöka och få din ansökan prövad.

  • Får jag mindre ekonomiskt bistånd om mitt barn sommarjobbar?

    Barns och skolungdomars inkomst av arbete upp till ett prisbasbelopp räknas inte med vid bedömningen av ekonomiskt bistånd. Barn är aldrig skyldiga att försörja sina föräldrar eller syskon, men barnets riksnorm och del av boendekostnaden minskas med de inkomster som överstiger ett prisbasbelopp.

  • Jag håller på med en undersökning i skolan. Hur mycket socialbidrag betalar kommunen ut per år?

    2021 betalade vi ut cirka nio (9) miljoner kronor. 2019 betalade vi ut omkring tio (10) miljoner kronor.

E-tjänst ekonomiskt bistånd

  • Vem kan använda e-tjänsten för ekonomiskt bistånd?

    E-tjänsten är tillgänglig för dig som vill ansöka om ekonomiskt bistånd. För att kunna använda e-tjänsten måste du ha fullständigt personnummer och vara folkbokförd i Staffanstorps kommun.

  • Vad krävs för att kunna använda e-tjänsten?

    Du behöver tillgång till en dator, mobil eller surfplatta med internetuppkoppling.

    Vid behov kan du boka en dator på biblioteken i Staffanstorp och Hjärup (vardagar klockan 9-16).

    Boka dator i Staffanstorp

    E-post: medborgarkontoret@staffanstorp.se
    Telefonnummer: 046-25 11 10

    Boka dator i Hjärup

    E-post: hjarups.bibliotek@staffanstorp.se
    Telefonnummer: 046-25 15 94

  • Var hittar jag e-tjänsten för ekonomiskt bistånd?

    Du hittar e-tjänsten på kommunens webbsida om ekonomiskt bistånd.

Arbetsmarknadsförvaltningen

Information om kakor

Vi använder cookies för att löpande förbättra webb­platsen och för att möjlig­göra viktiga funktioner. Du kan välja att godkänna eller neka kakor. Mer om cookies