Hoppa till huvudinnehåll

Visselblåsarfunktion

Via Staffanstorps kommuns rapporteringskanal för visselblåsning kan du som anställd eller förtroendevald i kommunen lämna en rapport om misstanke om allvarliga missförhållanden i kommunens verksamheter.

Rapporteringskanalen syftar till att medarbetare och andra som i ett arbetsrelaterat sammanhang har fått kännedom om allvarliga missförhållanden ska kunna rapportera och känna sig trygga med att rapporten tas emot och hanteras på ett korrekt sätt.

Lagen (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhållande, den så kallade Visselblåsarlagen, möjliggör rapportering av brottsliga, omoraliska och illegitima händelser. Syftet med lagen är att en person ska kunna avslöja information om fara eller skada för allmänintresse inom ramen för en arbetsrelaterad relation. Via lagen skyddas den rapporterande personen.

Det är möjligt att rapportera om allvarliga missförhållanden i kommunens verksamhet anonymt.

Staffanstorps kommun använder sig av en extern leverantör (WB Integritet AB) för rapporterings- och mottagningsfunktionen för att säkerställa att tjänsten hanteras oberoende och självständigt, i enlighet med lagstiftningen.

Till anmälansverktyget – Här kan du använda visselblåsarfunktionenÖppnas i nytt fönster

Kommunstyrelseförvaltningen