Hoppa till huvudinnehåll

Att gifta sig

En borgerlig vigsel förrättas av vigselförrättare utsedda av Länsstyrelsen och är en ceremoni utan religiösa inslag. I Staffanstorps kommun bokas borgerlig vigselförrättare hos Medborgarkontoret.

 • Boka borgerlig vigselförrättare

  Borgerlig vigselförrättare bokar ni via vår e-tjänst: https://eservice.staffanstorp.se/Borgligvigsel

  Er förfrågan om vigsel behöver inkomma till kommunen senast tre (3) veckor innan önskat vigseldatum för att hinna handläggas. Detta är under förutsättning att hindersprövningen redan är klar. Är hindersprövningen inte klar är det fem (5) veckor innan önskat vigseldatum som förfrågan behöver ha inkommit.

  Under semestertider kan detta komma att ändras. Under sommaren 2024 gäller följande:

  De förfrågningar som inkommer under perioden 1 juli till 31 juli 2024 kan handläggas först under vecka 30. Tidigast möjliga datum att ange som giftermålsdatum i dessa förfrågningar, förutsatt att hindersprövningen är klar, är de som infaller i vecka 33.

  Vid frågor kan ni kontakta Medborgarkontoret på e-post medborgarkontoret@staffanstorp.seÖppnas i nytt fönster eller telefon 046-25 11 10

 • Vigselförrättare

  En borgerlig vigsel förrättas av vigselförrättare som är förordnade av Länsstyrelsen. I Staffanstorps kommun är följande personer vigselförrättare:

  • Clas Andersson (förtroendevald, Liberalerna)
  • Pierre Sjöström (förtroendevald, Socialdemokraterna)
  • Christian Sonesson (förtroendevald, Moderaterna)
  • Shirine Stjernfeldt (egenföretagare)
  • Anita Sweder Thorstensson (egenföretagare)
 • Ansöka om hindersprövning

  Innan ni kan gifta er måste ni gemensamt ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. En hindersprövning innebär att Skatteverket kontrollerar att det inte finns något hinder för er att gifta er.

  Om sådana hinder inte finns utfärdar Skatteverket ”Intyg hindersprövning” och ”Intyg vigsel”. Dessa intyg är giltiga i fyra (4) månader och ska lämnas till Medborgarkontoret senast två (2) veckor innan bokat vigseldatum.

  Se www.skatteverket.se för mer information.

 • Anmälan om efternamn

  Om ni önskar ändra efternamn i samband med vigseln ska detta anmälas till Skatteverket. Se www.skatteverket.se för mer information om namnändring.

  Se www.skatteverket.se för mer information.

 • Vigselplats, vittnen och gäster

  En borgerlig vigsel kan hållas på valfri plats, efter överenskommelse med vigselförrättaren. Vigseln kan vara alltifrån en enkel ceremoni i till exempel hemmet eller Rådhuset, till ett storslaget bröllop på ett slott. Vigsel i Rådhuset sker under Rådhusets öppettider.

  Två vittnen behöver närvara vid vigseln. Dessa ska vara minst 15 år, förstå vad de bevittnar samt kunna legitimera sig vid vigseln. Namn på vittnen meddelas till Medborgarkontoret senast två (2) veckor innan bokat vigseldatum.

  Under en vigsel i Rådhuset kan normalt sett upp till 10 personer närvara under ceremonin. Detta inkluderar vigselförrättaren, paret och de två vittnena. Vanligen tar en vigselceremoni i Rådhuset runt 10 minuter. Önskar ni ha fler gäster behöver ni ordna med bokning av annan lokal/vigselplats. Val av lokal/vigselplats anger ni när ni skickar in förfrågan om borgerlig vigselförrättare.

 • Vigselakten

  Vigseln förrättas enligt ett särskilt vigselformulär som finns i två versioner, se nedan. Utöver texten i vigselformuläret kan ni, tillsammans med vigselförrättaren, forma vigseln utifrån era önskemål.

  Innan vigseln kan ske måste både ni som gifter er och era vittnen visa giltig legitimation för vigselförrättaren.

  Efter ceremonin lämnar vigselförrättaren över ett vigselbevis till er. Kommunens handläggare skickar in vigselintyget till Skatteverket som registrerar er vigsel.

  I Sverige utfärdas inte internationella äktenskapsbevis (Marriage certificate) som bevis för att två personer har gift sig. Det dokument som motsvarar äktenskapsbeviset är personbeviset och beställs hos Skatteverket, se: Att gifta sig i Sverige eller i utlandet- utdrag om folkbokföringsuppgifter

 • Vigselformulär

  Vigseln förrättas i första hand på svenska eller en kombination av svenska och engelska. Vid annat än svenska text behöver detta önskemål framföras i samband med bokningsförfrågan.

  Vid vigseln riktar vigselförrättaren följande ord till er:

  Ni vill ingå äktenskap med varandra. Äktenskapet bygger på kärlek och tillit. Genom att ingå äktenskap lovar ni att respektera och stötta varandra. Som makar är ni två självständiga individer som kan hämta styrka ur er gemenskap.

  Eftersom ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra, frågar jag:

  Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man att älska henne/honom i nöd och lust? (Svar: Ja.)

  Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man att älska henne/honom i nöd och lust? (Svar: Ja.)

  (Paret kan växla ringar.)

  Jag förklarar er nu för äkta makar.

  När ni nu går ut i livet och åter till vardagen så minns den vilja till gemenskap, den kärlek till varandra och den aktning för varandra som ni känt i denna stund och som lett er hit. (Text: Per Anders Fogelström).

  Låt mig önska er lycka och välgång i ert äktenskap.

  Om ni önskar en kortare ceremoni kan vigselförrättaren i stället rikta följande ord till er:
  Ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra.

  Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man? (Svar: Ja.)

  Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man? (Svar: Ja.)

  Jag förklarar er nu för äkta makar.

Kontakta kommunen

Organisationsnummer: 212000-1017

Telefonnummer
046- 25 11 00

Besöksadress

Rådhuset, Torget 1
245 80 Staffanstorp

Öppettider

Helgfri vardag mellan kl. 8-17. Välkommen att besöka oss!

Begränsat öppethållande 2024:

 • Medborgarkontoret har ändrade öppettider under sommaren veckorna 25 till och med 32 vardagar klockan 8-16.
 • Följande dagar har Rådhusets begränsade öppettider mellan klockan 8-14, fredagen den 5 januari, torsdagen den 28 mars, tisdagen den 30 april, onsdagen den 8 maj, onsdagen den 5 juni, fredagen den 1 november och måndagen den 23 december.
 • Rådhusets öppettider fredagen den 10 maj är klockan 08-10.
 • Helgdagar har vi stängt.

Öppettider för Staffanstorp och Hjärups bibliotek

Du kan göra felanmälan och lämna synpunkter på vår hemsida.

Kommunstyrelseförvaltningen