Hoppa till huvudinnehåll

Psykisk ohälsa

Att leva med psykisk funktionsvariation och/eller psykisk sjukdom kan påverka din förmåga att på egen hand klara av vardagen. Är du intresserad av att veta mer om psykisk ohälsa kan du gå in på 1177 Vårdguiden. Har du besvär med psykisk ohälsa eller en känslomässigt jobbig kris ska du först och främst kontakta din vårdcentral.

 • Socialpsykiatri – stöd vid psykisk ohälsa och/eller psykisk funktionsvariation

  Om du har långvarig psykisk ohälsa eller psykisk funktionsvariation och behöver sociala insatser för att klara ditt dagliga liv kan du få stöd från kommunens socialpsykiatri.

  Staffanstorps kommun arbetar för att skapa förutsättningar för att invånare med psykisk sjukdom och/eller psykisk funktionsvariation ska kunna leva självständigt. Praktisk hjälp såväl som stöd och motivation till meningsfulla aktiviteter i vardagen som arbete studier eller sysselsättning och en stimulerande fritid.

  Bland de stödinsatser som socialtjänsten kan erbjuda finns:

 • Skåneveckan för psykisk hälsa
  För att uppmärksamma psykisk ohälsa/hälsa medverkar Staffanstorp kommun med aktiviteter på Trivselpunkten under Skåneveckan för psykisk hälsa till hösten 2022.

  Skåneveckan i Staffanstorp 2022

  Trivselpunkten, Torget 7, Staffanstorp

  Alla evenemang under Skåneveckan är öppna för allmänheten och kräver ingen anmälan.

  12/10 kl 14-15 Äldre och psykisk hälsa

  Föreläsning av Catharina Hansson, Konsultsjuksköterska psykiatri.

  Kom och lär dig mer om äldres psykiska hälsa och ohälsa. En genomgång av de vanligaste psykiska symtomen bland äldre och hur dessa behandlas.

  13/10 kl 14-15 Att främja psykisk hälsa under åldrandet

  Föreläsning av Carina Tordai, leg. arbetsterapeut med lång erfarenhet inom äldrepsykiatri och doktorand vid Lunds Universitet där hon forskar på att åldras med psykisk ohälsa.

  Åldrandet innebär förändringar i våra liv vad gäller innehåll, umgänge och kroppslig hälsa. Vilka risker medför detta? Finns det aktiviteter som förebygger psykisk ohälsa? Lär dig tecken att vara uppmärksam på och vad du själv kan göra om du eller någon i din närhet börjar må dåligt psykiskt.

  13/10 kl 15.30

  Filmvisning

  CICKY -En film om ensamhet. Av Mattias Wellander Löfgren.

  Människor som Cicky är inspirerande. De vågar vara sig själva. Men oftast betalar de ett högt pris. Cicky har i alla år sökt efter kärlek, men istället har hon fått utstå förakt och övergrepp. Hon har velat ingå i en gemenskap men har blivit utestängd. För den som vågar tränga sig igenom hennes hårda skal döljer det sig en skör människa med unika egenskaper. En vän för livet.

  Efter filmen hålls en frågestund med Cicky och regissören Mattias Wellander Löfgren.

  På plats innan och efter filmen finns även Personligt Ombud Staffanstorp och socialpsykiatrins arbetsterapeut för att informera om sitt arbete och vad man kan få för stöd.

  Har du idéer och tankar kring Skåneveckan för psykisk hälsa hör gärna av dig till Trivselpunkten.

  Syftet med vecka är att ökad kunskap, hopp och samtal kring psykisk hälsa. I hela Skåne arrangeras seminarier, kulturarrangemang och öppet hus på mötesplatser.

  Läs mer om Skåneveckan (länk till skaneveckan.com, öppnas i ny flik)Öppnas i nytt fönster.

 • Anhörigstöd psykisk ohälsa

  I Staffanstorp erbjuder vi stöd till er som stödjer/hjälper någon med psykisk ohälsa. Har du frågor hör gärna av dig till Trivselpunkten.

  Anhöriggrupp

  Staffanstorps kommuns anhörigstöd anordnar, i samarbete med Svenska kyrkan i Staffanstorp, en samtalsgrupp för anhöriga till personer med psykisk ohälsa.

  Är du anhörig till en person med psykisk ohälsa är du varmt välkommen att höra av dig med din intresseanmälan. Vi träffas i en liten grupp om max sex personer. Gruppen leds av Anna Gustafsson, diakon i S:t Staffans församling, och Lena-Maria Petré Westlin, anhörigstödjare i Staffanstorps kommun. Vi träffas i S:t Staffans församlingsgård.

  Gruppen ger tillfälle att träffa andra i liknande situation och få stöd av varandra. Vi samtalar kring ämnen som sorg, skuld och skam, gränssättning och eget behov av återhämtning. I gruppen finns inslag av mindfulness, skrivande, musik och kravlösa kreativa uttryck.

  Gruppen erbjuder en fristad, ett forum att få prata om det som känns svårt och tungt. Vi skapar ett tryggt rum där vi ger oss själva plats att tänka och prata till punkt och lyssna aktivt på varandra. Samtalen ska vara tillåtande och präglas av respekt för varandras upplevelser, vänlighet och trygghet.

  Enskilda samtal

  Vi erbjuder även enskilda samtal.

  Ta kontakt med Lena-Maria Petré Westlin för mer information och anmälan.

  Mail lena-maria.petre@staffanstorp.se eller ring Trivselpunkten (se ruta nedan)

 • Stöd från föreningar till dig och din anhörige

  1177.se kan du få mer stöd som anhörig med psykisk ohälsa.

  Som anhörig kan du även vända dig till föreningar för stöd, nedan finns förslag på hemsidor för anhörigstöd.

  1177.se kan du hitta fler rikstäckande föreningar som erbjuder stöd genom exempelvis information, samtal och aktiviteter. Föreningarna ger dig möjlighet att komma i kontakt med andra som har liknande erfarenheter eller svårigheter. Du behöver inte vara medlem för att kontakta en förening

Trivselpunkten

Telefonnummer
046-25 12 99

Besöksadress

Pilegården/Trivselpunkten
Torget 7
245 31 Staffanstorp

Öppettider

Vardagar klockan 9-16
Lunchstängt klockan 12-13

Öppettider Telefon

Vardagar klockan 8-15

Lunchstängt klockan 12-13

Omsorgsförvaltningen