Hoppa till huvudinnehåll

Psykisk ohälsa

Att leva med psykisk funktionsvariation och/eller psykisk sjukdom kan påverka din förmåga att på egen hand klara av vardagen. Är du intresserad av att veta mer om psykisk ohälsa kan du gå in på 1177 Vårdguiden. Har du besvär med psykisk ohälsa eller en känslomässigt jobbig kris ska du först och främst kontakta din vårdcentral.

  • Skåneveckan för psykisk hälsa 2024

    Program kommer snart!

  • Socialpsykiatri – stöd vid psykisk ohälsa och/eller psykisk funktionsvariation

    Om du har långvarig psykisk ohälsa eller psykisk funktionsvariation och behöver sociala insatser för att klara ditt dagliga liv kan du få stöd från kommunens socialpsykiatri.

    Staffanstorps kommun arbetar för att skapa förutsättningar för att invånare med psykisk sjukdom och/eller psykisk funktionsvariation ska kunna leva självständigt. Praktisk hjälp såväl som stöd och motivation till meningsfulla aktiviteter i vardagen som arbete studier eller sysselsättning och en stimulerande fritid.

    Bland de stödinsatser som socialtjänsten kan erbjuda finns:

  • Anhörigstöd psykisk ohälsa

    I Staffanstorp erbjuder vi stöd till er som stödjer/hjälper någon med psykisk ohälsa.

    Anhöriggrupp

    Staffanstorps kommuns anhörigstöd anordnar, i samarbete med Svenska kyrkan i Staffanstorp, en samtalsgrupp för anhöriga till personer med psykisk ohälsa.

    Är du anhörig till en person med psykisk ohälsa är du varmt välkommen att höra av dig med din intresseanmälan. Vi träffas i en liten grupp om max åtta personer. Gruppen leds av Anna Gustafsson, diakon i S:t Staffans församling, och Ida Jarl, anhörigkonsulent/ socionom i Staffanstorps kommun. Vi träffas i S:t Staffans församlingsgård.

    Gruppen ger tillfälle att träffa andra i liknande situation och få stöd av varandra. Vi samtalar kring ämnen som sorg, skuld och skam, gränssättning och eget behov av återhämtning. I gruppen finns inslag av mindfulness, skrivande, musik och kravlösa kreativa uttryck.

    Gruppen erbjuder en fristad, ett forum att få prata om det som känns svårt och tungt. Vi skapar ett tryggt rum där vi ger oss själva plats att tänka och prata till punkt och lyssna aktivt på varandra. Samtalen ska vara tillåtande och präglas av respekt för varandras upplevelser, vänlighet och trygghet.

    Enskilda samtal

    Anhörigkonsulenten erbjuder enskilda stödsamtal för den som är i behov av det.
    Ta kontakt med Ida Jarl vid intresse och/ eller för mer information.
    Mejl: ida.jarl@staffanstorp.se

    Telefon: 046-25 12 23

  • Stöd från föreningar till dig och din anhörige

    1177.se kan du få mer stöd som anhörig med psykisk ohälsa.

    Som anhörig kan du även vända dig till föreningar för stöd, nedan finns förslag på hemsidor för anhörigstöd.

    1177.se kan du hitta fler rikstäckande föreningar som erbjuder stöd genom exempelvis information, samtal och aktiviteter. Föreningarna ger dig möjlighet att komma i kontakt med andra som har liknande erfarenheter eller svårigheter. Du behöver inte vara medlem för att kontakta en förening

Trivselpunkten

Telefonnummer
046-25 12 99

Besöksadress

Pilegården/Trivselpunkten
Torget 7
245 31 Staffanstorp

Öppettider

Vi har öppet klockan 9.00-16.00 alla vardagar. Varannan torsdag har vi kvällsöppet till klockan 19.00.

Omsorgsförvaltningen

Information om kakor

Vi använder cookies för att löpande förbättra webb­platsen och för att möjlig­göra viktiga funktioner. Du kan välja att godkänna eller neka kakor. Mer om cookies