Hoppa till huvudinnehåll

Psykisk ohälsa

Att leva med psykisk funktionsvariation och/eller psykisk sjukdom kan påverka din förmåga att på egen hand klara av vardagen. Är du intresserad av att veta mer om psykisk ohälsa kan du gå in på 1177 Vårdguiden. Har du besvär med psykisk ohälsa eller en känslomässigt jobbig kris ska du först och främst kontakta din vårdcentral.

 • Socialpsykiatri – stöd vid psykisk ohälsa och/eller psykisk funktionsvariation

  Om du har långvarig psykisk ohälsa eller psykisk funktionsvariation och behöver sociala insatser för att klara ditt dagliga liv kan du få stöd från kommunens socialpsykiatri.

  Staffanstorps kommun arbetar för att skapa förutsättningar för att invånare med psykisk sjukdom och/eller psykisk funktionsvariation ska kunna leva självständigt. Praktisk hjälp såväl som stöd och motivation till meningsfulla aktiviteter i vardagen som arbete studier eller sysselsättning och en stimulerande fritid.

  Bland de stödinsatser som socialtjänsten kan erbjuda finns:

 • Skåneveckan för psykisk hälsa

  Skåneveckan för psykisk hälsa i Staffanstorp 2023

  Medborgarhuset den 10 oktober

  Evenemanget är öppet för allmänheten. Läs mer om programpunkterna och föreläsarna längre ner på sidan.

  Program

  15-16 Mingel och fika i foajén med kommunens anhörigstöd, arbetsterapeut, boendestöd, Personligt Ombud och mötesplatsen Trivselpunkten.

  16-17.15 Filmvisning Sankt Lars -En stad i staden. Med efterföljande samtal med regissör Mattias Wellander Löfgren.

  17.15-18.15 Föreläsning med Vanessa Reyners om naturens hälsofrämjande effekter.

  18.30-19.30 Föreläsning med Hanna Hildeman från Hjärnkoll. En personlig berättelse om återhämtning genom konst, musik och ett nytt förhållningssätt till prestation.

  Mer om programpunkterna och föreläsarna:

  Filmvisning En stad i staden av Mattias Wellander Löfgren

  En stad i staden byggdes för att kunna ta hand om människor som samhället ansåg var för sjuka för att kunna bo hemma, de som då kallades sinnessjuka. I filmen får vi möta några av dem som arbetat på sjukhuset i mer modern tid, men som kan ge en bild av hur det såg ut förr. Vi får också möta Ulla Arwidsson, vars pappa arbetade som skötare på Sankt Lars sjukhus, som växte upp som barn på sjukhusområdet och minns möten med patienter.

  Föreläsning med Vanessa Reyners om naturens hälsofrämjande effekter 

  Om vad som händer i oss när vi är i en trygg naturmiljö och varför är naturen en fin plats att använda sig av för att ge återhämtning till sin kropp. Och hur vi tänka kring balans i vardagen. Vanessa har tidigare arbetat i Alnarps rehabiliteringsträdgård och inspirerar oss till att vara mer och kanske på nya sätt i naturen.

  Föreläsning med Hanna Hildeman från Hjärnkoll

  Konstnären och peer supportern Hanna Hildeman fick en remiss till BUP på sin 16-årsdag. Hon hade ångest, skadade sig själv och krånglade med maten. 16 år och många diagnoser senare sa hon upp all kontakt med psykiatrin. Här är hennes svängiga berättelse om vägen dit.

 • Anhörigstöd psykisk ohälsa

  I Staffanstorp erbjuder vi stöd till er som stödjer/hjälper någon med psykisk ohälsa.

  Anhöriggrupp

  Staffanstorps kommuns anhörigstöd anordnar, i samarbete med Svenska kyrkan i Staffanstorp, en samtalsgrupp för anhöriga till personer med psykisk ohälsa.

  Är du anhörig till en person med psykisk ohälsa är du varmt välkommen att höra av dig med din intresseanmälan. Vi träffas i en liten grupp om max åtta personer. Gruppen leds av Anna Gustafsson, diakon i S:t Staffans församling, och Ida Jarl, anhörigsamordnare/ socionom i Staffanstorps kommun. Vi träffas i S:t Staffans församlingsgård.

  Gruppen ger tillfälle att träffa andra i liknande situation och få stöd av varandra. Vi samtalar kring ämnen som sorg, skuld och skam, gränssättning och eget behov av återhämtning. I gruppen finns inslag av mindfulness, skrivande, musik och kravlösa kreativa uttryck.

  Gruppen erbjuder en fristad, ett forum att få prata om det som känns svårt och tungt. Vi skapar ett tryggt rum där vi ger oss själva plats att tänka och prata till punkt och lyssna aktivt på varandra. Samtalen ska vara tillåtande och präglas av respekt för varandras upplevelser, vänlighet och trygghet.

  Enskilda samtal

  Anhörigsamordnaren erbjuder enskilda stödsamtal för den som är i behov av det.
  Ta kontakt med Ida Jarl vid intresse och/ eller för mer information.
  Mejl: ida.jarl@staffanstorp.se

  Telefon: 046-25 12 23

 • Stöd från föreningar till dig och din anhörige

  1177.se kan du få mer stöd som anhörig med psykisk ohälsa.

  Som anhörig kan du även vända dig till föreningar för stöd, nedan finns förslag på hemsidor för anhörigstöd.

  1177.se kan du hitta fler rikstäckande föreningar som erbjuder stöd genom exempelvis information, samtal och aktiviteter. Föreningarna ger dig möjlighet att komma i kontakt med andra som har liknande erfarenheter eller svårigheter. Du behöver inte vara medlem för att kontakta en förening

Trivselpunkten

Telefonnummer
046-25 12 99

Besöksadress

Pilegården/Trivselpunkten
Torget 7
245 31 Staffanstorp

Öppettider

Sommar 2023
Vardagar klockan 9-15
Lunchstängt klockan 12-13

Öppettider Telefon

Vardagar klockan 8-15

Lunchstängt klockan 12-13

Omsorgsförvaltningen