Hoppa till huvudinnehåll

Rehabilitering och hjälpmedel

Rehabilitering – ger dig styrka för ett gott liv

Rehabilitering innebär att du får träning du behöver för att klara förflyttningar och aktiviteter i din bostad. Rehabilitering hjälper dig att bibehålla och /eller träna upp dina fysiska, psykiska, sociala funktioner och lev ett så självständigt och aktivt liv som möjligt. Du kan även få låna hjälpmedel som du har behov av. 

Rehabenheten vänder sig till dig som är 20 år och äldre och bor i ordinärt boende och på LSS-boende.

Arbetsterapeuter och fysioterapeuter kommer till din bostad för att förebygga, förbättra och kompensera för nedsatta funktions- och eller aktivitetsförmågor vid skada eller sjukdom. 

Arbetsterapeut hjälper till med intyg inför ansökan om bostadsanpassning 

  • Rehab i hemmet

    Fysioterapeuten bedömer och lägger upp träning för att tryggt klara förflyttningar i hemmet och även att kunna komma ut och in ur bostaden. Det kan innebära träning av balans, gång, rörlighet styrka och förflyttningstekniker.  

    Arbetsterapeuten bedömer och arbetar med träning i dagliga aktiveter till exempel dusch och hushållsaktiviteter. 

    Fysioterapeut och arbetsterapeut samarbetar med undersköterskor i hemtjänst.  

  • Fallprevention

    Fallolyckor och konsekvenser av dem är ett stort problem i samhället. För den som drabbas orsakar fall mycket lidande, både fysiskt och känslomässigt.
    Risken att falla ökar med stigande ålder.  

    Många fall och frakturer kan förebyggas med fysisk träning. Hälsosamma matvanor, en säker miljö och bättre koll på läkemedelsintag anses också minska fallrisken. 

Videos för att stärka din styrka och balans

Den bästa hälsoförsäkringen när du blir äldre är att träna balans, styrka, äta näringsrik mat och hålla sig fysiskt aktiv. Många studier visar att fysisk träning minskar risken för skador och överbelastningar. Det som är positivt är att träning har lika god effekt på hälsan i alla åldrar så det är aldrig för sent att börja! Om du upprätthåller din fysiska styrka och balans har du kommit en bra bit på vägen.

Träning av styrka och balans är bra för att minska risken för fall. Här presenterar vi olika träningsfilmer med bra övningar för styrka och balans.

Försök att komma igång och gör styrke- och balansövningar minst tre gånger i veckan, men gärna varje dag. Man kan träna med alla filmerna i rad eller bara en, beroende på vad man orkar och vill.

Lite tips

  • Övningarna ska vara lite utmanande men vad som är utmanande är väldigt individuellt. Börja gärna med att genomföra alla övningar med stöd, exempelvis en stadig stol eller köksbänken.
  • När du känner dig säker på att du kan genomföra en övning med stöd bör du sträva efter att gradvis minska hur mycket stöd du tar med händerna. Det kan du göra genom att du släpper ett finger i taget för att se om du fortfarande kan hålla balansen. Börja släppa lillfingret, sedan ringfingret med mera. Se till att du behärskar balansen i varje steg innan du går vidare till nästa.
  • Om de stående övningarna känns för svåra kan man börja med bara de sittande övningarna och sedan eventuellt prova sig fram med de stående övningarna när man känner sig säkrare.

Hjälpmedel

Om du fått en funktionsnedsättning och inte längre klarar att utföra de dagliga aktiviteter som du gjort tidigare, kan du som en del av rehabiliteringen behöva hjälpmedel. 
Exempel på hjälpmedel är rollator, rullstol, toalettförhöjning, badkarsbräda och minneshjälpmedel. Arbetsterapeut bedömer behov, provar ut och förskriver hjälpmedel för klara det dagliga livet till exempel lösningar för dusch och toalett situation.
Fysioterapeut bedömer behov, provar ut och förskriver hjälpmedel för till exempel gång och förflyttningar. 

  • Hjälpmedel i samband med planerad operation

    I samband med en planerad operation av rygg, höftled eller knäled kan du behöva hjälpmedel.
    Kontakta Rehabenheten för mer information

  • Vid fel på ditt hjälpmedel

    Om det uppstår fel på ditt hjälpmedel ska du snarast kontakta Rehabenheten. Ett trasigt hjälpmedel bör inte användas.  

  • Återlämning av hjälpmedel

    Hjälpmedel är ett lån från kommunen och lämnas tillbaka när du inte längre behöver dem eller när du flyttar från kommunen.

    Du lämnar själv tillbaka hjälpmedel på Pilegården, Torget 7 i källaren, hiss finns.
    Det är öppet helgfri måndag-fredag klockan
    8-16.
    Vid återlämning av säng, lyft, rullstol, hygienstol på hjul kontaktas Rehabenheten som ombesörjer hämtning.  

Bostadsanpassning

https://staffanstorp.se/bygga-bo-och-miljo/bostader-och-boende/bostadsanpassning/Öppnas i nytt fönsterI samband med ansökan av bostadsanpassning hjälper arbetsterapeuten till med intyg, som kompletterar din ansökan. 

Här kan du läsa mer om bostadsanpassningsbidraget 

Rehabenheten

Omsorgsförvaltningen

Telefonnummer
046-25 11 32

Telefontider

Helgfri måndag, tisdag, torsdag och fredag klockan 8-10

Helgfri onsdag klockan 10-12

Omsorgsförvaltningen