Hoppa till huvudinnehåll

FAQ – Kultur och förening

Här kan du få svar på de vanligaste frågorna som ställts till kultur och fritidsverksamheterna gällande bland annat bad, kultur och bibliotek.

Kultur och fritid i kommunen

 • Vem kan arrangera ett lotteri? Krävs tillstånd?

  Endast ideella föreningar med säte i Staffanstorps kommun kan ansöka om lotteriregistrering och lotteritillstånd. Tillstånd krävs för registreringslotterier. Mer information finns på kommunens hemsida om Lotteritillstånd.

 • Vilka stipendier och priser kan man söka?

  Kommunen har bland annat ett årligt kulturstipendium och olika priser kopplade till kultur och idrott. Nomineringar till dessa ska inkomma senast 15 februari aktuellt år till Kultur och Förening. Mer information om priser och stipendier finns på denna sida. Helfrid och Lorentz Nilssons stiftelse har som ändamål att främja vård av behövande sjuka eller handikappade, med företrädesrätt för synskadade. Boende i kommunen kan ansöka om medel ur denna fond som förvaltas av Sparbanken Skåne i Lund dit även ansökan görs och det kan göras året om. Mer information om fonder kan du läsa på denna sida.

 • Hur kan jag få tillgång till protokollen från Kultur och föreningsnämnden sammanträde?

  Från och med år 2023 är Kultur och förening en egen nämnd. Beredningens protokoll hittar du på vår hemsida om Kallelser handlingar och protokoll.

 • Finns det någon lokal att hyra till ett seminarium för cirka 50 personer?

  Kommunen har ett medborgarhus där man kan boka lokal. Du hittar information om hur man bokar på kommunens hemsida. På sidan “Boka lokal” hittar du även information om andra privata lokaler som finns att boka i kommunen.

 • Var kan jag hitta information om vilka muséer som finns i kommunen och om finns det några aktuella utställningar?

  Du hittar information om detta på kommunens hemsida “Uppleva och göra”. I kommunen finns bland annat ett hembygdsmuseum som heter Åstradsgården och Uppåkra – ett arkeologiskt center. Vi har även en fin konsthall, som varje år arrangerar flera utställningar. Se aktuell utställning på Konsthallens hemsida.

 • Finns det några motionsspår i kommunen med omnejd?

  Ja, det finns motionsspår i kommunen, till exempel på Gullåkra mosse som ligger vid Gullåkravägen (parkeringsmöjligheter finns) . Du hittar mer information om friluftsliv och motion på kommunens hemsida.

Bråhögsbadet

 • Vi är en familj med 2 vuxna och 4 barn. Räcker det med ett familjeårskort för oss eller behöver vi betala extra för några barn? Behövs det foto på alla familjemedlemmar?

  Det går bra med familjeårskort om barnen är under 17 år samt boende hos er. Det går bra att ni har bilder på samtliga i mobilen vid köp, så tar vi fotona därifrån.

 • Om jag köper ett årskort nu, för mig och min fyraårige son, får vi då tillträde till utomhus badet nu i sommar och sen inomhusbadet när det öppnar? Och vad kostar ett årskort?

  Årskortet gäller i ett år från inköpsdatum, både inomhus och utomhus. Kortet kostar 1 400 kronor för vuxen. Barn upp till 5 år går in gratis.

 • Om man bara vill gå på vattengymnastik, måste man även betala inträde?

  När man går på vattengymnastik, betalar man entréavgift samt avgift för vattengympan. Entréavgift kan vara enkelbiljett, 10-kort eller årskort.

 • Jag skulle vilja anmäla mina barn till simskola hos er. Men även jag som förälder skulle vilja gå en simkurs. Hur många lektionstillfälle är era simkurser? Hur går jag tillväga?

  Bråhögsbadets hemsida finns aktuell info om de kurser som kommer framöver. Våra simkurser är 10 lektionstillfällen. Vi har kurser för barn som är 6 år och äldre hela året – vår sommar och höst. För vuxna endast vår och hösttermin.

 • Jag som förälder ska gå med mina barn till badet, men ska inte själv bada. Måste jag betala inträde?

  Ja, alla som går in på badet måste betala inträde enligt prislistan som är beslutad av kommunfullmäktige i Staffanstorps kommun.

Biblioteken

 • När är biblioteket öppet?

  Staffanstorps bibliotek

  Ordinarie öppettider:

  Måndag till torsdag klockan 10-19

  Fredag 10-16

  Lördag 10-14

  Hjärups bibliotek

  Ordinarie öppettider:

  Måndag 10-19

  Tisdag 15-19

  Onsdag 10-15

  Torsdag 10-19

  Fredag 10-15

  Lördag 10-13

  Under sommaren och i samband med helgdagar gäller andra öppettider.

  Du hittar alla våra öppettider här

 • Hur lånar jag om mina böcker?

  Logga in på vår webbplats med ditt lånekortsnummer eller med ditt personnummer (10 siffror) samt pinkod. Har du ingen pinkod kan personalen hjälpa dig när du besöker biblioteket. Ta med dig lånekort eller legitimation.

 • Hur gör jag för att låna e-böcker?

  Du behöver ditt lånekortsnummer och en pinkod för att kunna låna elektroniska böcker.

  Läs mer om hur du lånar här

 • Hur gör jag för att skaffa lånekort?

  Du kan fylla i en ansökan om lånekort på vår webbplats. Sedan behöver du komma in till Staffanstorps eller Hjärups bibliotek och legitimera dig för att aktivera lånekortet. Att skaffa lånekort kostar ingenting.

 • Jag har glömt min pinkod. Vad gör jag?

  Gå till bibliotekets webbplats, klicka på länken “Glömt PIN-kod?” under inloggningsformuläret och följ instruktionerna på skärmen. Du kan också få hjälp av oss på biblioteket. Ta med ditt lånekort eller legitimation.

 • Var hittar jag bibliotekets program och aktiviteter?

  Hämta det tryckta programbladet på biblioteket eller läs programmet digitalt på vår webbplats

 • Jag vill låna en bok som inte finns i bibliotekskatalogen, hur gör jag?

  Om boken är ny kan du lämna ett inköpsförslag till oss. Du kan även ansöka om ett fjärrlån via ett formulär på vår webbplats eller genom att skicka ett mejl till biblioteket.  Då lånar vi in boken från ett bibliotek i en annan kommun. Fjärrlån från svenska bibliotek kostar 10 kronor per bok och det är det utlånande biblioteket som styr lånetiden. Läs mer om fjärrlån här

Musikskolorna

Kultur och föreningsförvaltningen