Plan- och byggprojekt
Staffanstorps kommun växer ständigt och runt om i kommunen pågår planering och utbyggnad av nya bostäder såväl som kontor, service, handel och andra verksamheter. Här kan du hålla dig uppdaterad om alla pågående plan- och byggprojekt i Staffanstorps kommun.
Visa karta över kommunens planeringÖppnas i nytt fönster
Dubbelklicka i kartan eller dra i zoomlisten för att förstora kartan. Håll in och dra med muspekaren för att flytta dig i kartan. Har du en mus med rullhjul kan du använda hjulet för att zooma.
Klicka på ett färgat område för att läsa mer om respektive detaljplan (pdf), områdesbestämmelse (pdf) eller område med samlad bebyggelse (webb). Vissa pdf-dokument kan vara stora (över 10Mb).
Pihlängen Norra
I Bergströmshusen utvecklas en ny attraktiv plats att bo på som kombinerar ett lantligt boende med närheten till stadens service och utbud. De småskaliga bostäderna, en blandning av friliggande villor och radhus, ligger nära stadens service och utbud i Lund samtidigt som det är nära till den skånska landsbygden. Projektet som är i genomförandeskede är uppdelat i två etapper; Pihlängen Södra och Pihlängen Norra.Inom området anläggs vägar, parker, som också hanterar dagvatten, ledningar och bullerskydd. Centralt i området byggs en park för att skapa en gemensam mötesplats samtidigt som den hanterar dagvattnet från området. Marken ägs av Obos. Projektet är i genomförandeskede och kommunen bygger ut byggator, i området. Parallellt med kommunens utbyggnad säljer Obos de första bostäderna. När bostäderna är färdigställda kommer kommunen att bygga ut gatorna med kantsten, gatlyktor och gatuträd. Bild: Obos.
Hagalids parkhus och park
I sydöstra delen av Staffanstorps tätort har Staffanstorps kommun påbörjat ett arbete med projektet Hagalids parkhus och park. Projektet syftar till att utveckla det idag oanvända markområdet öster om Hagalids koloniområde med bostäder och rekreationspark. Staffanstorps kommun har påbörjat arbetet med en ny detaljplan för att kunna möjliggöra bostadsbebyggelse inom del av området. Enligt gällande detaljplan är området planlagt som park och för att kunna bebygga delar av området med bostäder behöver en ny detaljplan att tas fram. Markområdet som berörs av projektet ägs av Staffanstorps kommun. Stadsbyggnadsnämnden beslutade den 13 juni 2024 om planuppdrag där syftet med den nya detaljplanen är att uppföra cirka 40 bostäder på del av Nevishög 13:1. Bostädernas gestaltning och utformning kommer att avgöras i den fortsatta planprocessen. Detaljplanen syftar även till att anordna gata för bil, gång-och cykeltrafik. Trafikkapacitet och utformning av Hagalidvägen kommer att utredas under planarbetet. Även övriga, erforderliga utredningar kommer att tas fram under planprocessen. Planförslaget överensstämmer med intentionerna i översiktsplan (ÖP 2020-2040) som anger att förtätning generellt kan ske inom Staffanstorps tätort. Detaljplanen för projektet är i ett tidigt skede och kan förväntas bli föremål för samråd under 2025. Detaljplanen förväntas att antas tidigast under 2027. Parallellt med planarbetet för bostadsområdet arbetar Staffanstorps kommun med att förverkliga idéerna om en rekreationspark i övriga delar av området i enlighet med gällande detaljplan “Detaljplan för del av Nevishög 13:1 – Hagalid rekreationspark”.
Önsvala handelsområde, del av
Projektet Del av Önsvala handelsområde syftar till att utveckla ett markområde i sydvästra Staffanstorp som idag utgörs av gräsyta till ett område med verksamheter i form av handel eller annan publik verksamhet likt centrumverksamhet. Staffanstorps kommun har påbörjat arbetet med en ny detaljplan för området. Stadsbyggnadsnämnden beslutade den 13 juni 2024 om planuppdrag. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för verksamheter i form av handel eller annan publik verksamhet likt centrumverksamhet. För att tillvarata det goda läget som planområdet besitter föreslås detaljplanen göra det möjligt för etablering av verksamheter som riktar sig mot handel eller liknande till privatpersoner. Dessa verksamheter ska inte vara av störande karaktär för omgivningen. Markområdet som berörs av projektet ägs av Staffanstorps kommun och utgörs idag av en stor gräsyta samt pendlarparkering. I norra delen av området finns en busshållplats för regionsbuss 166 och i söder går den nedlagda tågsträckningen Simrishamnsbanan. Området ska enligt gällande detaljplan användas för järnvägstrafik och för att kunna etablera verksamheter på området behöver en ny detaljplan tas fram. Projektet är i ett tidigt stadie av planprocessen där sammanställning av planhandlingar och undersökningar av områdets förutsättningar har påbörjats.
Ändring av detaljplan Kronoslätt
Ändringen av detaljplan för Kronoslätt företagspark syftar till att upphäva ett mindre område med ’mark tillgänglig för allmänna ledningar’. Området upphävs eftersom ledningarna inte längre är i bruk och ändringen möjliggör i stället ytterligare industriverksamhet på ytan. Planen fick den 9 oktober 2024 laga kraft. Detta projekt handlar om att ändra ”Förslag till byggnadsplan för Djurslöv 2:3 (med flera) i Staffanstorps kommun, Malmöhus län antagen den 4 mars 1969” som är den gällande detaljplanen för Kronoslätts företagspark. Ändringen berör en mindre del av det nordvästra hörnet av fastigheten Kronoslätt 1:9 som ägs av Microsoft Sweden 1172 AB. Avvikelse från gällande byggnadsplan i denna fråga har sedan tidigare fått positivt besked i Stadsbyggnadsnämnden. Syftet med ändringen blir därför att förstärka detta beslut långsiktigt. Planprocessen för ändring avses pågå under 2024 och laga kraft innan årsskiftet. Detaljplanen antogs i kommunens Stadsbyggnadsnämnd den 9 september 2024 och fick den 9 oktober 2024 laga kraft. Plankarta och planbeskrivning som fått laga kraft finns tillgänglig på denna sida. Planen har sedan tidigare varit ute på granskning mellan den 24 juni och den 29 juli 2024, under denna period inkom inga synpunkter med erinran. Planhandlingarna och granskningsutlåtandet kommer att finnas tillgängliga en tid framöver på denna sida.
Särslövs trädgårdar
Mitt i byn Särslöv pågår projektet Särslövs trädgårdar. Intentionen med projektet är att ny bebyggelse ska smälta in i det befintliga bysamhället. Projektet syftar till att möjliggöra för bebyggelse av cirka 10 småhus i skånsk byggnadstradition i en grönskande miljö. Bebyggelsen blir ett tillskott i en gemytlig by med god kollektivtrafiksförbindelse till både Staffanstorp och Malmö.Särslöv by är en trivsam småort i den sydvästra delen av Staffanstorps kommun mellan Sege å och Väg 11. Orten har goda kommunikationsmöjligheter och ligger på en attraktiv plats mellan Staffanstorp, Malmö och det skånska jordbrukslandskapet. Planområdet innefattar fastigheten Särslöv 1:7 som utgör en yta på cirka 13 000 m2. På fastigheten har det tidigare funnits en typ av handelsträdgård, vilken har inspirerat till projekts namn – Särslövs trädgårdar. Utöver småskalig bebyggelsestruktur är intentionen att grönskan ska få karaktärisera området. Pågående detaljplanearbete förväntas pågå till mitten av 2026. Projektet fick planuppdrag av Stadsbyggnadsnämnden den 7:e december 2023 och är i ett tidigt stadie av planprocessen där sammanställning av planhandlingar och undersökningar av områdets förutsättningar har påbörjats. Nästa steg i processen är samråd, där allmänheten, myndigheter och sakägare bjuds in för att lämna synpunkter på förslaget.
Ombyggnation av väg 108 och E22
Trafikverket bygger om väg 108 mellan Staffanstorp och väg E22. Arbetet påbörjas 2024 och planeras vara klart 2027. Arbetet innefattar ombyggnad av Trafikplats Lund Södra och ombyggnad av väg 108 till 2+2-väg. Trafikverket utför arbetet för att För att öka trafiksäkerheten och framkomligheten för både kollektivtrafiken, de som arbetspendlar och näringslivets transporter. Arbetet på väg 108 innefattar bland annat: Breddning av vägen med två nya körfält på nordöstra sidan Mittseparering med vägräcke längs hela sträckan Höjning av hastighet till 100 km/h Ny vägbro över Dynnbäcken med gångpassage under väg 108 Busshållplats vid Knästorp och planskild gång- och cykelport i anslutning till busshållplatsen 650 meter ny gång- och cykelväg på sydvästra sidan väg 108 Under perioder kommer arbetet medföra stor inverkan på trafiken längs väg 108. Bland annat stängs vägen av i fyra månader med start sommaren 2025 för därefter endast ha ett körfält öppet i riktning mot Lund under sex månader. Läs den senaste informationen på Trafikverkets hemsida, där även kontaktuppgifter till Trafikverket och ansvariga för projektet finns.
Kronoslätt Norra
Projektet Norra Kronoslätt omfattar ett område på cirka 8,5 hektar i den västliga delen av Staffanstorps ort. Området avse utvecklas till ett blandat område med en kombination av icke-störande verksamheter och bostäder. Projektet är tänkt att utvecklas till en modern hantverks-by som även bidrar till en attraktiv entré in i Staffanstorp. Staffanstorps kommun har ett attraktivt företagsklimat och kommunen har som mål att förbli en plats där nya företag vill etablera sig. Detta projekt, som förnärvarande är i planeringsstadiet, ska utvecklas till den moderna hantverksbyn med en kombination av småskaliga och icke störande-verksamheter. Området avser därför att skapa en attraktiv boendemiljö för företagare som vill bo och verka bland andra likasinnade och motiverade entreprenörer. Särskilt viktigt i att skapa ett attraktivt område i planen är arbetet med trygghetsskapande åtgärder för mer trivsamma områden. Planens syfte inkluderar även arbete med att främja hållbart resande och att bidra till en attraktiv stadsbild. Planen fick beslut om planuppdrag i Stadsbyggnadsnämnden den 27 april 2023. Projektet är i de tidiga stadierna av planprocessen där områdets struktur och förutsättningar för bebyggelse undersöks. När detta arbete är färdigt kommer handlingarna att sammanställas och presenteras på denna sida i samband med att planen går ut på samråd. Under samrådet har allmänheten, myndigheter och sakägare möjligheten att lämna synpunkter på förslaget. Samrådet för planen antas påbörjas under vintern 2024.
Nordanå Norra
Syftet med projektet är att bygga nya bostäder samt att skapa naturmark med dagvattenhantering på fastigheterna Nordanå 3:75, 3:76 och 3:78 i Nordanå. Projektet befinner sig i ett tidigt planeringsskede.Bostadsbebyggelsen är initialt planerad att uppföras som radhus, kedjehus eller parhusform. Byggnaderna ska uppföras i tegel, puts, skivmaterial eller sten. Trä kommer endast tillåtas för mindre delar av byggnadernas fasader. Inom planområdet möjliggörs även ytor för gata, naturmark med dagvattenhantering samt teknisk försörjning. Detaljplanen för projektet är i ett tidigt skede och kan förväntas bli föremål för samråd tidigast under 2025. Granskningen av detaljplanen är planerad att ske under 2026 och antas under 2027.
Nordanå Ådalagård
Syftet med projektet är att bygga nya bostäder samt att skapa naturmark med dagvattenhantering på fastigheten Nordanå 8:5. Projektet befinner sig i ett tidigt planeringsskede.Bostadsbebyggelsen är initialt planerad att uppföras som radhus, kedjehus eller parhusform. Byggnaderna ska uppföras i tegel, puts, skivmaterial eller sten. Trä kommer endast tillåtas för mindre delar av byggnadernas fasader. Inom planområdet möjliggörs även ytor för gata, naturmark med dagvattenhantering. Avsikten med projektet är även att delvis bevara gårdens ursprungliga struktur med trädgård mot norr. Även namnet Ådala Gård och placering av infartsväg mot norr avses att bevaras. Detaljplanen för projektet är i ett tidigt skede och kan förväntas bli föremål för samråd under 2025. Granskningen av detaljplanen är planerad att ske under 2026 och antas under 2026 eller 2027. Bild: Dast.
Nordanå Södra
Projektet syftar till att bygga nya bostäder i Nordanå samt att tillskapa en mötesplats i form av en torgyta där bussen kan stanna och byns invånare mötas. Vidare möjliggör projektet att ett nytt naturområde med dagvattendammar tillskapas i anslutning till bostäderna och ån, vilket ger ökade möjligheter till rekreation i Nordanå. Projektet befinner sig i ett planeringsskede. Bostadsbebyggelsen är planerad att uppföras som fristående småhusbebyggelse, radhus, kedjehus eller parhusform. Byggnaderna ska uppföras i tegel, puts, skivmaterial eller sten för att harmoniera med befintlig bebyggelse på platsen. Inom området möjliggörs även ytor för torg, gata, natur med dagvattenhantering, vatten och teknisk försörjning. Vid torget planeras det för kollektivtrafik för buss in mot Malmö eller Staffanstorp samt service i form av en affär eller kiosk i mindre omfattning. Projektet omfattar av fastigheterna Nordanå 10:17, 10:18 och 3:15 och exploatör är Profura AB. Detaljplanen för projektet var på samråd under våren 2024 och ett samrådsmöte hölls på Duvemåla förskola under mars 2024. Under samrådet inkom synpunkter på detaljplanens innehåll, både från privatpersoner och myndigheter. Stadsbyggnadsförvaltningen arbetar nu med dessa synpunkter och förbereder Granskningen, vilket är nästa skede i planprocessen. Inför kommande skede kommer kommunen bland annat att utreda frågan om huvudmannaskap i Nordanå. Granskningen av detaljplanen är planerad att ske under 2025. Därefter kan detaljplanen antas.
Åttevången Norra
Syftet med projektet är att utveckla Åttevången med en ny idrottshall invid Hjäruplundsskolan – detta eftersom den nuvarande idrottshallen som tillhör skolan inte är tillräckligt stor och därför planeras att byggas om till klassrum. Inom området tillskapas också parkmark för att ge plats till dagvattenhantering och en multisportarena. Projektet befinner sig i ett genomförandeskede. Detaljplanen antogs under januari 2024. Multisportarenan färdigställdes och invigdes under sommaren 2024, och byggandet av Idrottshallen kommer att påbörjas i slutet av detta år – samtidigt som Hjärupslundsskolan byggs till för att kunna inrymma ett ökat antal elever. Den nya idrottshallen, som beräknas vara färdigbyggd och inflyttningsklar under 2026, ska i första hand tjäna skolverksamheten men ska även vara möjlig att använda av föreningar under kvällstid.
Detaljplan – ändring av byggnadsplan för del av Uppåkra samhälle (fastigheterna Hjärup 4:2, 10:1 med flera)
Detaljplanen antogs den 5 september 2024 av Stadsbyggnadsnämnden i Staffanstorps kommun. Detaljplanen har reviderats och var föremål för nytt samråd (Samråd II) mellan 26 februari till den 18 mars 2024. Detaljplanen var sedermera föremål för granskning (Granskning II) mellan 27 april till 17 juni 2024. Efter avslutat samråd och granskning så antog Stadsbyggnadsnämnden i Staffanstorps kommun detaljplanen den 5 september 2024 i enlighet med 5 kapitlet Plan- och bygglagen. Detaljplanen är överklagad till Mark och miljödomstolen. Karta över planområdet.
Åttevången Södra
Syftet med projektet är att bygga nya bostäder på del av fastigheten Hjärup 18:2 och Hjärup 18:24 i Hjärup. Projektet innebär även parkmark med dagvattenhantering samt byggnation av nya tillfartsvägar för bil, gång och cykel. Projektet befinner sig i ett planeringsskede.Bostadsbebyggelsen är initialt planerad att uppföras som enskilda småhus eller som rad- eller parhusform. Byggnadernas färg, material och form kommer att avgöras i den kommande planprocessen. Projektet ska ses som en del av ett flertal byggnadsprojekt i omgivningen; tillbyggnad av Hjärupslundskolan inklusive ny multisportarena med idrottshall, ny bostadsbebyggelse inom projektet Alléfonden samt ny skolgårdsmiljö till Hjärupsskolan. Framtagna skisser är att betrakta som ett tidigt arbetsmaterial. Detaljplanen för projektet är i ett tidigt skede och kan förväntas bli föremål för samråd under 2025. Detaljplanen förväntas att antas tidigast under 2027.
Djurslövsmarken
Projektet Djurslövsmarken omfattar ett utvecklingsområde för ny stor- och mellanstor-verksamhetsbebyggelse. Planområdet är lokaliserat i den västra kanten av Staffanstorp och är tänkt att fungera som en förlängning av det existerande verksamhetsområdet Kronoslätts företagspark. Planområdet uppgår i cirka 38 hektar av vilket 14 hektar är tänkt att avsättas för verksamheter och mer tänkt att förbli öppet. Staffanstorps kommun har ett attraktivt företagsklimat och kommunen har som mål att förbli en plats där nya företag vill etablera sig. Kommunen ser att det idag finns ett stort behov att planlägga mark för mer ytkrävande verksamheter. Detta projekt, som förnärvarande är i planeringsstadiet, är tänkt att möjliggöra byggandet av mer skrymmande stora- och mellanstora-verksamheter. I samband med denna utökning av verksamhetsmark undersöker kommunen möjligheten till att stärka gröna kvaliteter i området och kopplingen mellan Staffanstorp och Kolböra mosse. Detta gröna stråk är även tänkt att skärma av och minska framtida verksamheters potentiella påverkan på den omgivande landskapsbilden och boende i Lilla Djurslöv. Projektet har fått beslut om planuppdrag i Stadsbyggnadsnämnden och arbete med att undersöka fastighetens förutsättning och hitta en lämplig struktur pågår. När arbetet är färdigt kommer handlingarna sammanställas och presenteras på denna sida i samband med att samråd för planen inleds. Samråd för detaljplan förväntas att ske som tidigast under 2028, vid det tillfället kommer allmänheten, myndigheter och sakägare ha möjligheten att lämna synpunkter på förslaget.
Annero bostäder
I nordvästra delen av Staffanstorp ska området där Anneroskolan tidigare låg förtätas med cirka 28 bostäder. Projektet syftar till att möjliggöra småskalig bebyggelse av varierande karaktär som ska anknyta till omkringliggande bebyggelse och grönstruktur. Projektet Annero bostäder är under planeringsfas där förslag till en ny detaljplan arbetas fram. Planområdet är del av fastigheterna Stanstorp 1:177 som ägs av Staffanstorps Kommunfastigheter AB samt Stanstorp 1:6 som ägs av Staffanstorps kommun. Ytan som utgör planområdet är cirka 12 000 m2 och är den plats där Anneroskolan tidigare låg, innan den revs 2016. Syftet med projektet är att uppföra ca 28 bostäder av varierande karaktär såsom friliggande villabebyggelse samt grupphus i form av parhus, radhus och kedjehus. Området ska utformas i enlighet med kringliggande landskapsbild där bebyggelsens karaktär ska följa skånsk tradition. Utbyggnaden ska följa områdets omgivande gröna karaktär och i planområdets mitt möjliggörs en grönyta för samvaro. Tidplanen för projektet är att anta detaljplanen för Annero bostäder under 2025. Den 7 december 2023 beslutade stadsbyggnadsnämnden att ställa ut detaljplanen för samråd, vilket ägde rum den 10 januari – 31 januari 2024. Samråd är det första steget i detaljplaneprocessen och det första tillfället då du har möjlighet att inkomma med synpunkter på planförslaget. Efter samråd med markägare, närboende, myndigheter, grannkommuner och andra som kan beröras kommer ytterligare en möjlighet ges för att inkomma med synpunkter på planförslaget, under granskningen. Observera att den som inte senast under granskningstiden har framfört synpunkter på planförslaget kan förlora rätten att överklaga framtida beslut om antagande av detaljplanen. Nästa steg för projektet är att ställa ut detaljplanen för granskning, vilket väntas ske under vinter 2024/2025. Bild: Hultin & Lundquist Arkitekter AB.
Höjebromölla
Projektet Höjebromölla omfattar en ny service- och handelsetablering i anslutning till trafikplatsen Lund södra. Planområdet består av cirka 5 hektar jordbruksmark i intill naturreservatet Höjeådalen.Projektet är förnärvarande i planeringsskedet vilket innebär att kommunen aktivt arbetar med att ta fram en detaljplan för Höjebromölla 1:1. Syftet med denna planering är att, i samband med ombyggnaden av trafikplatsen Lund södra, skapa ett nytt område med en kombination av olika funktioner så som handel, drivmedelsförsäljning, sport, hotell, vård och kontor. Processen för planarbetet är även menad att säkerställa att utvecklingen tar hänsyn till områdets unika kvaliteter såsom landskapsbilden, jordbruksmarken och Höjeådalen. Projektet har fått beslut om planuppdrag i Stadsbyggnadsnämnden och arbete med att undersöka fastighetens förutsättning och hitta en lämplig struktur pågår. När arbetet är färdigt kommer handlingarna sammanställas och presenteras på denna sida i samband med att samråd för planen inleds. Under samrådet har allmänheten, myndigheter och sakägare möjligheten att lämna synpunkter på förslaget.
Domsagans förskola
Detaljplan för Domsagans förskola syftar till att ändra markanvändningen på fastigheten Stanstorp 7:173 från handel till förskola. Fastigheten har tidigare använts som en handelsfastighet, men sedan 2011 har verksamheten Domsagans förskola verkat på platsen genom ett tillfälligt bygglov. Detaljplanen avser inte till att i någon större utsträckning ändra på eller påverka existerande byggnads karaktär. Detaljplanen antogs i kommunens Stadsbyggnadsnämnd den 13 juni 2024 och fick den 11 juli laga kraft. Plankarta och planbeskrivning som fått laga kraft finns tillgänglig på denna sida. Planen har sedan tidigare varit ute på granskning mellan den 27 mars 2024 och den 18 april 2024 och kommunen har besvarat inkomna yttranden i ett granskningsutlåtande som även finns tillgängligt på denna sida. Övrigt underlag relaterat till planen såsom trafikbuller- eller riskutredningar, lämnas ut via mejl vid begäran.
Åkershus
Projektet syftar till att ta fram förslag till ny detaljplan i Åkershus för att underlätta och tydliggöra förutsättningarna för ägande och förvaltning av områdets vägar, gång- och cykelvägar, parkeringar och omgivande parkmark. Planläggningen ska möjliggöra ett flertal marköverföringar som innebär att huvudmannaskapet för allmän plats övergår från enskilt till kommunalt. Åkershus är beläget i Staffanstorps centrum, söder om Genvägen/Gullåkraskolan och nordväst om Bråhögshallen. Planområdet omfattas av fastigheten Stanstorp 1:874 som utgör parkmark och ägs av Staffanstorps kommunfastigheter AB. Planområdet innefattar också Stanstorp 1:26 som utgörs av gator, parkeringar samt gång- och cykelvägar och ägs av Stopstorp Kommanditbolag. Syftet med framtagande av ny detaljplan är ett steg i att anpassa ägar- och förvaltningsstrukturen inom området till en struktur som normalt förekommer inom bostadsområden med liknande förutsättningar. Stadsbyggnadsnämnden beslutade att ställa ut detaljplanen för granskning i december 2022. Granskningen ger markägare, närboende, myndigheter, grannkommuner och andra som kan beröras kommer det ytterligare en gång ges möjlighet att inkomma med synpunkter på planförslaget. Observera att den som inte senast under granskningstiden har framfört synpunkter på planförslaget kan förlora rätten att överklaga framtida beslut om antagande av detaljplanen. Nästa steg för projektet är att ställa ut detaljplanen för antagande, vilket väntas ske under höst/vinter 2024. Som underlag i arbetet med att ta fram en detaljplan som reglerar ägarstrukturen för Åkershus togs utredningarna “Förslag på fastighetsrättsliga åtgärder berörande område D i Åkershusområdet, Staffanstorps kommun” av Söllscher lantmäterikonsult, 2016 samt “Promemoria avseende Åkershusområdet, Staffanstorp” av Bryggan, 2020.
Trolleby
Detaljplanen har som syfte att möjliggöra för ett attraktivt villaområde i Staffanstorps kommuns norra del. Beläget invid Höje Å och Lunds kommungräns finns både vackra naturvärden samt kollektivnära kopplingar som ska stärka områdets framtida karaktär.Planområdet är beläget i Staffanstorps kommuns norra del och omfattar fastigheten Flackarp 8:8 som ägs av Sjöson AB. Ytan är idag åkermark som brukas och finns utpekad i Staffanstorps kommuns översiktsplan 2020-2040 som lämplig för framtida bostadsbebyggelse. Planområdet avses bebyggas med cirka 300 bostäder av varierande karaktär. Grönstrukturen kring Höje Å kommer att tas tillvara på och utvecklas till ett tilltalande naturområde för rekreation och dagvattenhantering. I juni 2022 tog Stadsbyggnadsnämnden beslut om planuppdrag. Sedan dess har arbetet med att ta fram samrådshandlingar påbörjats. När dessa handlingar är klara kommer beslut om samråd tas av Stadsbyggnadsnämnden. Samråd är det första steget i detaljplaneprocessen och det första tillfället för möjlighet att lämna synpunkter på förslaget.
Hjärup nordost etapp 3
Hjärup nordost etapp 3 utgörs av fem kvarter mellan Parkallén och Heimdalls väg – i den västra delen av Parkallén. Gatorna är färdigställda och alla kvarter utom ett är bebyggda – i söder, vid parken, med flerbostadshus och i norra delarna med småhus i form av kedjehus och friliggande villor.Hjärup nordost etapp 3 är den sista etappen i utbyggnaden av Åretruntbyn – nordöstar delen av Hjärup som under de senaste åren kommit att utvecklas till en god livsmiljö som förutom ett blandat bostadsbestånd också lockar med en skola, med tillhörande idrottshall, förskolor, en stor park, idrottsanläggning och livsmedelsbutik, apotek, vårdcentral med mera. Därtill har området stora kvaliteter i form av närhet till både tågstation och pendelbusshållplats. Det sista obebyggda kvarteret ägs av OBOS och ska bebyggas med bostadsrätter. Försäljning pågår med planerad inflyttning år 2026.
Vikhem 5
Vikhem 5 är den sista etappen i utbyggnaden av Vikhem – ett område som erbjuder en hög livskvalitet för lång tid framöver. En varierad, upplevelserik och levande stadsdel med egen identitet och egna kvaliteter. Denna vision genomsyrar också Vikhem 5 som innehåller idrottshall, skola, bostäder och en ny park. Bostäderna består av en blandning av villor, parhus, radhus och flerbostadshus. De högre flerbostadshusen placeras vid områdets infart och längs kanten av Vendelparken som ligger precis väster om Vikhem 5. Längre in i området byggs bostäder i mindre skala – radhus och friliggande villor. Den nya parken, som fått namnet Nefirs park, ligger längst i öster i och avslutar hela utbyggnaden av Vikhem. Projektet är i genomförandeskedet. Detaljplanen för Vikhem 5 vann laga kraft i oktober 2020. Området har sedan dess byggts ut med idrottshall och skola. Inom området finns totalt 20 fribyggartomter som har sålts och håller på att bebyggas. Dessutom har två fastigheter sålts till exploatörer som ska bygga parhus och radhus. Ytterligare fyra fastigheter är till salu, varav två ska bebyggas med flerbostadshus. De sista två fastigheterna som är till salu ska bebyggas med friliggande villor eller med radhus/kedjehus. För att kunna bebygga området har tillfälliga gator, så kallade byggator, byggts. När bostäderna är färdiga kommer också gatorna att färdigställas. Bild: Arkitema.
Västra Södervången
Projektet Västra Södervången syftar till att fastigheten Önsvala 4:10, belägen i sydvästra delen av Staffanstorp, ska bebyggas med en restaurang med tillhörande infrastruktur. En ändring av detaljplan ”Detaljplan för Södervången, Önsvala 2:41, del av Stanstorp 5:1 m.fl.” som omfattar fastigheten fick laga kraft i juli 2024. Önsvala 4:10 används idag som drivmedelsstation samt naturområde. Projektet berör utöver fastigheten Önsvala 4:10 även kommunens gatufastighet Stanstorp 5:1. Syftet med ändring av detaljplan för “Södervången, Önsvala 2:41, del av Stanstorp 5:1 m.fl.” är att möjliggöra för restaurangverksamhet samt detaljhandel där försäljning av varor direkt till privatpersoner tillåts. Planen medför även att det är möjligt att anlägga en ny infart från Västanvägen till planområdet. En infart underlättar för restaurangverksamhet samt säkrar tillfart för trafikanter. Detaljplanen antogs i kommunens Stadsbyggnadsnämnd den 13 juni 2024 och fick därefter laga kraft den 12 juli 2024. Plankarta och planbeskrivning som har fått laga kraft finns tillgänglig på denna sida. Planen har sedan tidigare varit ute på granskning mellan den 30 mars 2022 till den 13 april 2022 och kommunen har besvarat inkomna yttranden i ett granskningsutlåtande som även finns tillgängligt på denna sida. Övrigt underlag relaterat till planen såsom trafikbuller- eller riskutredningar, lämnas ut via mejl vid begäran.
Sockerstan
På det gamla sockerbruksområdet på östra sidan om järnvägen i centrala Staffanstorp växer den nya stadsdelen Sockerstan fram. Med god tillgång till kollektivtrafik ska Sockerstan utvecklas som en tät blandstad med en variation av boendeformer, kontor, service, handel och kulturlokaler. Exploateringsgraden ska vara hög för att utnyttja det centrala, kollektivtrafiknära läget. År 1885 anlades en råsockerfabrik i centrala Staffanstorp och verksamheten var i drift till 1963 då det lades ned. Sockerbruket är nu inne i en omvandlingsprocess från industri till en ny stadsdel, Sockerstan. Den största etappen av Sockerstan, Sockerstan etapp 1 som ska bli kvartersstad med bostäder, verksamheter och torg utvecklas just nu. Den andra etappen, Sockerstan etapp 2 som ska bli stadsradhusbebyggelse och flerbostadshus planläggs just nu.
Anton Pers plan
Anton Pers plan är beläget vid korsningspunkten Malmövägen/Södra Lundavägen i Staffanstorp. Projektet, som syftar till att förtäta området med ny kvartersbebyggelse, omfattar fastigheterna Stanstorp 1:83, 1:198, 1:202 och 1:208 som alla ägs av Angelica AB. Fastigheterna inrymmer redan idag ett fåtal bostäder och ett flertal verksamheter – bland annat gym, vårdcentral, skönhetssalonger och pizzeria.En ny detaljplan ”Detaljplan för Stanstorp 1:83 m.fl. Anton Pers plan” möjliggör förtätning med centrumverksamheter och ca 82 nya bostäder i form av huvudsakligen flerbostadshus vid Malmövägen, samt ett mindre antal stadsradhus vid Södra Lundavägen. Bebyggelsens utformning ska hålla hög kvalitet och inneha stor variationsrikedom i bland annat material, utformning och höjder. Syftet med planens höjder är att trappa upp från väst till öst, att skapa variation i takavslut med framför allt sadeltak samt att uppnå högst 5 våningar. Planförslaget för ”Detaljplan för Stanstorp 1:83 m.fl. Anton Pers plan” fick laga kraft 2024-11-26.
Nya Stanstorpsskolan
Projektet Stanstorpsskolan omfattar nybyggnation av Stanstorpsskolan i Staffanstorp. En ny skolbyggnad för 525 elever med tillhörande idrottshall byggs söder om den befintliga skolan. Projektet omfattar även ombyggnation av allmän plats och ny dagvattenhantering i parkerna norr och söder om skolan. Den nya skolan kommer att rymma 525 elever mot dagens 350 och byggs söder om den befintliga skolbyggnaden. För att rymma det utökade antalet elever har den befintliga skoltomten utökats till 23 500 m². Byggnationen av skolan startar under 2024 och den nya skolan beräknas vara klar för invigning i augusti 2026. Under byggtiden kommer eleverna att gå kvar i den gamla skolan. När den nya skolan är invigd och inflyttad kommer den gamla skolan att rivas och skolgården färdigställas. Den östra delen av Rättsvägen byggs om och förlängs för att anpassas efter skolans nya behov. Här förläggs också nya ledningar för vatten, avlopp, el, fiber och fjärrvärme. När den nya skolan med skolgård är helt färdigställd kommer resterande delar av Rättsvägen att byggas om med ny gång- och cykelväg och trafiksäkerhetshöjande åtgärder. I parkstråket söder och norr om skoltomten kommer ytor för dagvattenhantering att iordningställas. I samband med detta kommer ytorna även att omgestaltas med nya planteringar och lekytor. Under byggtiden kommer de två före detta fotbollsplanerna på det område som tidigare utgjorde Södra idrottsplatsen (”Södra IP”) att användas som etableringsyta för byggbodar, upplag och tillfällig parkering för skolans personal och byggarbetarna. Detaljplanen, Stanstorpsskolan – Detaljplan för del av Stanstorp 1:177 med flera, vann laga kraft den 13 april 2022.
Alléfonden
Alléfonden är ett bostadsprojekt i centrala Hjärup, öster om Hjärupslundsskolan och norr om Hjärups park. Projektet rymmer två kvarter för bostadsbebyggelse och vårdboende samt en parkeringsyta för skolans behov. Projektet omfattar även en kommunal gata i anslutning till Ämnesvägen. Detaljplan för projektet har vunnit laga kraft och projektet är nu i genomförandeskede.Det norra kvarteret, fastigheten Hjärup 4:309, ägs av fastighetsutvecklaren JM och under år 2025 ska 21 nybyggda radhus stå färdiga. Radhusen upplåts som bostadsrätter. I det södra kvarteret, fastigheten Hjärup 4:310, planeras vårdboende och trygghetsbostäder. Kvarteret ägs av fastighetsutvecklaren Birger Bostad. Radhusen i norr är under byggnation och ligger ute till försäljning, medan byggstart för södra kvarteret fortfarande inte är bestämt. Allmän plats kring kvarteren är utbyggd men inte färdigställd, färdigställande bedöms ske år 2027/2028. Bild: JM.
Fyrspårsutbyggnaden i Hjärup
På denna sida hittas de handlingar som tillhör de fyra detaljplaner som upprättats i samband med den planerade fyrspårsutbyggnaden i Hjärup. För att möta framtida behov och för att klara ytterligare ökad tågtrafik så krävs en utbyggnad från två till fyra spår genom bland annat Hjärup. Du kan läsa senaste nyheter och mer om projektet på Trafikverkets webbplats. Upplever du störningar från projektet ska du i första hand vända dig till Trafikverket som är ansvarig för fyrspårsrutbyggnaden. Banvallsvägen Förslaget innebär att Banvallsvägen byggs om i ny sträckning anpassad till den planerade fyrspårsutbyggnaden av järnvägen. I samband med vägens omläggning förutsätts en omgestaltning av det angränsande parkområdet samt anläggande av bullervallar, skärmar och planteringar inom skyddszonen närmast järnvägen. Lommavägens nya sträckning prövas och fastställs genom den vägplan som Trafikverket upprättar i samband med järnvägsutbyggnaden. Då ombyggnaden prövas i tillräcklig omfattning enligt vägplanen har kommunen i samråd med Trafikverket beslutat att Lommavägen ska utgå ur förslaget till detaljplan. Gällande planhandlingar Detaljplanen vann laga kraft 2016-05-23 Redogörelse Utlåtande Planbeskrivning Plankarta Illustrationskarta Stationsbron Stationsbron, som förbinder västra och östra Hjärup, säkerställs genom järnvägsplanen och detaljplanen för Spårområdet och ingår formellt inte i den här aktuella detaljplanen. Planbeskrivningen redovisar dock den planerade utbyggnaden ur ett helhetsperspektiv. Västra och östra delarna av Hjärup binds samman av den föreslagna Stationsbron. Järnvägens krav på fri höjd innebär att bron ligger upphöjd cirka fyra meter över nuvarande mark och att de angränsande gatorna och gc-stråken höjs till denna nivå. Vid stationen anordnas sidoplattformar väster och öster om järnvägen. Den öppna stationslösningen, ger god kontakt med plattformarna från såväl stationsbron som från angränsande gångstråk längs järnvägen, vilket är bra ur trygghetssynpunkt. Gällande planhandlingar Detaljplanen vann laga kraft 2016-05-23 Redogörelse Utlåtande Planbeskrivning Plankarta Illustrationskarta Spårområdet Den här aktuella detaljplanen omfattar järnvägens spårområde på en sträcka av cirka 1,4 kilometer, mellan de planerade korsningarna med Lommavägen och Vragerupsvägen, samt den nya planerade Stationsbron som ska binda ihop östra- och västra Hjärup. Detaljplanen syftar till att skapa de formella förutsättningarna för genomförande av järnvägsplanen. Gällande planhandlingar Detaljplanen vann laga kraft 2016-05-06 Redogörelse Utlåtande Planbeskrivning Plan- och illustrationskarta del 1 Plan- och illustrationskarta del 2 Plan- och illustrationskarta del 3 Vragerupsvägen Den nu aktuella detaljplanen omfattar planerad utbyggnad av trafiknätet norr om stationsområdet. På den östra sidan av järnvägen ingår bevarandet av bebyggelsemiljön kring den före detta stationen (före detta Stationsbyggnaden samt Stinsbostaden), planerad förlängning av Banvallsvägen upp till Vragerupsvägen samt en omläggning av Väståkravägens anslutning till Banvallsvägen. Vragerupsvägen byggs ut i ny sträckning med bro över järnvägen.. Gällande planhandlingar Detaljplanen vann laga kraft 2016-05-23 Redogörelse Utlåtande Planbeskrivning Plankarta Illustrationskarta
Hemmestorps industriområde
Hemmestorp industriområde är ett verksamhetsområde i östra delen av Staffanstorps tätort som under flera års tid har byggts ut. Staffanstorps kommun arbetar med att färdigställa området avseende utbyggnad av allmän platsmark samt försäljning av verksamhetstomter. Området omfattar cirka 30 hektar.”Området avgränsas av Riksväg 108 i väster, av Vesumsvägen i öster samt av befintliga verksamhetsområden i norr och söder. Hemmestorp industriområde består av ca 25 fastigheter som succesivt har sålts av kommunen under åren 2018 fram till 2024. Inom området kan man idag hitta verksamheter och företag som SYSAVs återvinningsstation, Eurotransport Transitdepå, Karaten Bygg, Håkanstorps Däck, Göranssons Maskiner, Adven, Staffanstorps Garage och Hyrbox med flera. Staffanstorps kommun arbetar med att färdigställa den allmänna platsen i området där vägarna ska få ny beläggning, belysning ska sättas upp samt att en cirkulationsplats planeras vid korsningen Vesumsvägen/Flisvägen. Staffanstorps kommun har inga vakanta tomter kvar i området. Vill man veta mer om kommunens verksamhetsområden kan man läsa mer på https://staffanstorp.se/jobb-och-foretagande/mark-och-lokaler/. För området gäller följande detaljplaner: S 66, Detaljplan för Staffanstorps Företagspark, laga kraft 2005-01-18 S 81, Ändring av detaljplan för del av Hemmestorp 3:12, Staffanstorps Företagspark, mellersta delen IKANO, laga kraft 2008-05-27 S104, Ändring av detaljplan för Hemmestorp 3:15 m.fl., Hemmestorps industriområde, laga kraft 2017-03-28 Planhandlingarna kan hittas på https://staffanstorp.se/bygga-bo-och-miljo/oversiktsplan-och-detaljplaner/detaljplan/gallande-och-pagaende-detaljplaner/.
Klockaregårdsvägen
Vid Klockaregårdsvägen i Hjärup ska åtta radhus inom fastigheten Hjärup 8:230 uppföras. I samband med förtätningen skapas också en förlängning av Blomstergården så att den ansluts till Klockaregårdsvägen i nordost. Syftet med projektet är att möjliggöra förtätning av åtta radhus i centrala Hjärup. De nya bostäderna ersätter äldre kontorsbebyggelse som tididgare varit belägen på platsen. Planområdet omfattar fastigheten Hjärup 8:230 samt en mindre del av Hjärup 4:2 och utgör totalt cirka 2 100 kvadratmeter markyta. Detaljplanen för Hjärup 8:230 och del av 4:2 har antagits av kommunfullmäktige den 29 oktober 2018. Sedan dess har kommunen låtit utföra sanering av marken och anläggning av gata. Kommunen har under år 2023 sålt fastigheten Hjärup 8:230 till Darlin Fastigheter i Malmö AB som ska uppföra de åtta radhusen. Radhusen är ute till försäljning och exploateringen förväntas pågå under år 2025-2026. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 8 juni 2016 att anta detaljplanen. Detta beslut överklagades och upphävdes av Mark- och miljööverdomstolen med hänvisning till att antagandebeslutet strider mot 5 kap. 27 § PBL, att planen inte får antas av Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden utan måste antas av Kommunfullmäktige då den avviker från kommunens översiktsplan. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade att sända ut det reviderade planförslaget för granskning (nummer 2) den 28 februari 2018. Den 20 juni 2018 godkände miljö- och samhällsbyggnadsnämnden planförslaget. Bild: Darlin fastigheter i Malmö AB.
Södra Stanstad
Genom utvecklingen av Södra Stanstad kommer Staffanstorps centrum äntligen att kunna sträcka sig ända fram till Malmövägen. På den gamla bussplanen och på området för den nuvarande vårdcentralen tillskapas tre stadskvarter med verksamheter i bottenplan och bostäder ovanpå.Projektet omfattar uppemot 300 bostäder, en ny vårdcentral samt mindre verksamhetslokaler för restaurang, café med mera – fördelat på de tre kvarteren. Stor vikt läggs på gestaltningen både vad gäller byggnader liksom utformningen av allmän plats där Storgatan och det blivande triangelformade lilla torget kommer att bli centrums ansikte utåt – entrén man möter när man kommer med bussen från exempelvis Malmö. Gestaltningen av bebyggelsen knyter an till den för Staffanstorp typiska ”Stanstadbebyggelsen” – det vill säga vårt nuvarande centrum som är ett resultat av en idétävling och den efterföljande centrumomvandlingen som genomfördes under början av 1990-talet i syfte att utveckla och bygga till det dåvarande 60-talscentrumområdet till ett mer sammanhållet och stadsmässigt centrum – värdigt en Skånsk småstad. De olika kvarteren inom projektet ska byggas ut i tre etapper. Den första etappen omfattar den gamla bussplanen. I detta kvarter ska bland annat den ny vårdcentralen byggas för att möjliggöra en flytt från vårdcentralens nuvarande lokaler. Därefter kan den gamla vårdcentralen rivas för att ge plats för de nästkommande två etapperna. Upplåtelseform på bostäderna blir till största del bostadsrätter. Allmän plats har projekterats i väntan på byggstart.
Västerstad
Västerstad är en blivande stadsdel i Hjärup med unikt läge i direkt anslutning till järnvägen och den nya stationsbron. Området bedöms fullt utbyggt rymma cirka 1350 bostäder i en blandad stadsbebyggelse med handel, kontor, parker, förskola och skola i en gradvis ökande täthet närmare stationen. Tät stadsmässighet koncentreras till området vid järnvägsstationen i den östra delen av området. Här kommer kvartersbebyggelsen att inrymma både bostäder, kontor, service och handel – både i mindre och större skala. Kvarteret närmast stationsbron planeras inrymma en större livsmedelsbutik med ett antal kringverksamheter. På andra sidan av samma kvarter kommer att anläggas ett torg i fint sydvästläge – med möjlighet till restauranger och café som kan nyttja delar av torget till uteserveringar. Stadsmässigheten minskar succesivt västerut, där detaljplanen tillåter en mer småskalig bebyggelsestruktur. Västerstad ska byggas ut i två etapper, där den andra etappens bebyggelse ska vara av lägre karaktär. När området är fullt utbyggt kommer det bidra med cirka 1350 nya bostäder i Hjärup, varav cirka 950 bostäder byggs i etapp 1. Utöver bostäder inom etapp 1 kommer det även att anläggas tre parker – Västerparken, Traversparken och Stickspårsparken, med ytor för lek, växtlighet, parkstråk samt damm för dagvattenhantering. Kommunens arbeten med att anlägga första delen av allmän plats är påbörjade, därefter påbörjas bostadsbebyggelsen under 2025. Västerstad ska utvecklas av Skanska bostadsutveckling som är ägare av fastigheten Hjärup 22:3 samt Riksbyggen som är ägare till Hjärup 22:5. Västerstads invånare bor utanför stadspulsen och är omgivna av en trivsam småstadskänsla med centrum och service. Västerstads läge är idealiskt för tågpendling och erbjuder närhet till städer som Malmö, Lund och Köpenhamn. Om du är intresserad av att flytta till Västerstad eller för att läsa mer om projektet kan du klicka på hjarupvasterstad.se. Detaljplanen för Västerstad etapp 1 fick laga kraft den 23 maj 2022. Staffanstorps kommun och Skanska arbetar med att bygga ut Västerstad etapp 1. Kommunen ansvarar för utbyggande av allmän platsmark i form av parker, torg och gator. Just nu pågår entreprenadarbete med att anlägga första delen av allmän plats, som förväntas pågå till mitten av 2025. Skanska bostadsutveckling påbörjar bebyggelsen av bostäderna i Västerstad under 2025. Bebyggelsen påbörjas i västra delen av Västerstad och fortsätter succesivt i östlig riktning där det sista kvarteret förväntas färdigställas år 2031. Detaljplanearbetet för Västerstad etapp 2 är ännu inte påbörjat, men väntas upptas inom de närmsta åren. Planeringen påbörjades med framtagandet av ”Planprogram för Västerstad” vilket fångar upp relevanta frågeställningar, skapar gemensamma utgångspunkter och lägger fast riktlinjer för den fortsatta detaljplaneringen och med precisering av områdets etappvisa planering och utbyggnad. Planprogrammet antogs av Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden den andra december 2015. Programmet syftar till att utreda förutsättningar och utveckla strategier för en utbyggnad av sydvästra Hjärup. I samband med planeringsarbetet har också en miljökonsekvensbeskrivning för Hjärup Västerstad tagits fram år 2015. Miljökonsekvensbeskrivningen innefattar bland annat bedömning av miljökonsekvenser, behov av fördjupade utredningar samt anpassning av utformning och miljöåtgärder. Bild: Skanska.
Pihlängen Södra
I Bergströmshusen utvecklas en ny attraktiv plats att bo på som kombinerar ett lantligt boende med närheten till stadens service och utbud. De småskaliga bostäderna, en blandning av friliggande villor och radhus, ligger nära stadens service och utbud i Lund samtidigt som det är nära till den skånska landsbygden. Projektet som är i genomförandeskede är uppdelat i två etapper; Pihlängen Södra och Pihlängen Norra.Projektet är i genomförandeskede och kommunen har byggt ut så kallade byggator, i området. Inom området anläggs vägar, parker, som också hanterar dagvatten, ledningar och bullerskydd. När bostäderna är färdigställda kommer kommunen att bygga ut gatorna med kantsten, gatlyktor och gatuträd. Marken inom Pihlängen Södra ägs av en privat markägare som också ansvarar för att bygga bostäderna i området.
Roos park
Projektets syfte är att uppföra ny bostadsbebyggelse, vårdboende och geriatrisk vårdcentral i centrala Staffanstorp. Bebyggelsen vid Roos Park är färdigställd, i den södra delen av planområdet finns vårdboende och vårdcentral och i den norra delen bostadsrätter i form av flerbostadshus i tre våningar. Kvarstående arbete är anläggning av vatten- och avloppsledningar samt ombyggnad av Annerovägen med tillhörande gång- och cykelväg. Den grundläggande tanken för projektet är att utveckla stadslivet i Staffanstorp genom att tillgodose utbudet av olika sorters boenden och vårdinrättningar. Placeringen centralt i Staffanstorp ger goda kommunikationsmöjligheter för de boende med buss men också god tillgänglighet till centrum och den service som finns där. För de som vill nyttja vårdcentralen och den service som är knuten till den, är den centrala placeringen en fördel då den är lättillgänglig. Vid uppstarten av projektet togs “Planprogram för Annerovägen/Skånevägen” fram i syfte att belysa planområdets förutsättningar för ny bebyggelse. Planprogrammet har legat till grund för framtagande av detaljplan för området. Detaljplanen fick laga kraft den första november 2016.