Plan- och byggprojekt
Staffanstorps kommun växer ständigt och runt om i kommunen pågår planering och utbyggnad av nya bostäder såväl som kontor, service, handel och andra verksamheter. Här kan du hålla dig uppdaterad om alla pågående plan- och byggprojekt i Staffanstorps kommun.
Visa karta över kommunens planeringÖppnas i nytt fönster
Dubbelklicka i kartan eller dra i zoomlisten för att förstora kartan. Håll in och dra med muspekaren för att flytta dig i kartan. Har du en mus med rullhjul kan du använda hjulet för att zooma.
Klicka på ett färgat område för att läsa mer om respektive detaljplan (pdf), områdesbestämmelse (pdf) eller område med samlad bebyggelse (webb). Vissa pdf-dokument kan vara stora (över 10Mb).
Norra kronoslätt – Kronoslätt 1:5
Detaljplan för området Norra kronoslätt syftar till att undersöka möjligheten att skapa en ny entré till Staffanstorp, med en blandning av småskaliga icke-störande verksamheter och bostäder. Projektet syftar vidare till att undersöka förutsättningarna för hållbart resande till och inom området, samt till att skapa en attraktiv miljö för såväl verksamheter som boende. Av särskilt intresse för projektet är att det bidrar till skapandet av en attraktiv västlig entré till Staffanstorps tätort. Projektet fick 2023-04-27 ett planuppdrag av Stadsbyggnadsnämnden och är i ett tidigt stadie av planprocessen där vissa undersökningar av områdets förutsättningar har påbörjats. Nästa steg i processen är samråd, där allmänhet, myndigheter och sakägare inbjuds till att lämna synpunkter på förslaget.
Nordanå – Detaljplan för Nordanå 3:76, 3:78 med flera
Syftet med detaljplanen för Nordanå 3:76, 3:78 med flera är att pröva byggnation för cirka 60 radhus. Detaljplanen ska även reglera gatu- och parkmark med dagvattenhantering.
Nordanå – Detaljplan för Nordanå 8:5
Syftet med detaljplanen för Nordanå 8:5 är att pröva byggnation för cirka 15 stycken par- och radhus. Nuvarande bebyggelse avses att rivas. Detaljplanen ska även reglera gat- och parkmark med dagvattenhantering.
Nordanå – Detaljplan för Nordanå 10:17, 10:18 med flera
Syftet med detaljplanen för Nordanå 10:17, 10:18 med flera är att pröva byggnation för cirka 100 småhus. Detaljplanen ska även reglera gatumark, parkmark med dagvattenhantering samt naturmark.
Åttevången – Detaljplan för del av Hjärup 4:2 med flera
Detaljplanens syfte är möjliggöra idrotts- och skolverksamhet. Detaljplanen reglerar även parkmark med dagvattenhantering samt gång- och cykelväg. Staffanstorps kommun har uppmärksammat ett behov att bygga en ny idrottshall i anslutning till Hjärupslundsskolan. Den nuvarande idrottshallen som tillhör skolan är inte tillräckligt stor och planeras på sikt att eventuellt byggas om till klassrum. Den nya idrottshallen ska i första hand tjäna skolverksamheten men ska även vara möjlig att använda av föreningar under kvällstid. Ny placering av tidigare multisportarena öster om skolan har analyserats och en initial bedömning är att en sådan kan placeras inom planområdet. Detaljplanen skickas ut på granskning mellan den 18 september 2023 till 9 oktober 2023. Efter det att detaljplanen varit på granskning så kan detaljplanen antas av Staffanstorps kommun.
Detaljplan – ändring av byggnadsplan för del av Uppåkra samhälle (fastigheterna Hjärup 4:2, 10:1 m fl)
Syftet med ändringen av detaljplanen är att tillåta uppförandet av uterum på mark som enligt gällande planbestämmelser ej får bebyggas (”Mark som icke får bebyggas”) – så kallad ”prickmark”. Ändringen gäller inom de delar av området som är planlagda som kvartersmark för bostadsända-mål, sammanbyggda hus, (Bs). Ett stort antal uterum (34 stycken) har genom åren byggts inom kvarter reglerade som Bs. Bygglov har beviljats med stöd av dispens- eller avvikelseregler i äldre bygglagstiftning och därmed bidragit till att forma bebyggelsekaraktären inom planområdet. Nuvarande plan- och bygglag medger emellertid inte en lika generös tolkning av begreppet mindre avvikelse. Detaljplanen föreslås ändras så att bygglov för liknande åtgärder framgent kan beviljas och därmed underlätta bygglovsprocessen. Stadsbyggnadsnämnden antog detaljplanen den 14 juni 2023. Sista datum för att inkomma med överklagande till plex@staffanstorp.se är den 14 juli.
Åttevången – Detaljplan för del av Hjärup 18:2 med flera
Planens syfte för del av Hjärup 18:2 med flera är att möjliggöra bostäder på platsen där Hjärups före detta idrottsplats för närvarande ligger. Detaljplanen har stöd i nuvarande översiktsplan för Staffanstorps kommun. Stadsbyggnadsförvaltningen erhöll planuppdrag av Stadsbyggnadsnämnden under 2020. Samråd för detaljplanen förväntas ske tidigast 2023 eller 2024.
Djurslövsmarken – Stanstorp 5:1
Detaljplanen för Stanstorp 5:1>6 syftar till att planlägga för ny verksamhetsmark i nära anslutning till det existerande verksamhetsområdet Kronoslätt. Staffanstorps kommun har ett attraktivt företagsklimat och vill fortsätta vara en ort där nya företag kan etablera sig. Kommunen ser i dagsläget ett stort behov av att planlägga mark för ytkrävande verksamheter, vilket denna detaljplan avser att möjliggöra. Detaljplaneläggning av Djurslövsmarken menar därför att undersöka och skapa förutsättningar för verksamhetsbebyggelse inom området. Denna plan avser även att ta särskild hänsyn till platsens existerande natur- och kulturhistoriska värden. Såsom kända fornlämningar inom området, eller utbyggnaden av grönstråk inom och i utkanten av området. Projektet är förnärvarande i sina tidiga skeden i planprocessen.
Annero bostäder – Detaljplan för del av Stanstorp 1:177
Planens syfte för del av Stanstorp 1:177 är att möjliggöra byggnation av bostäder av varierande karaktär på den plats där tidigare Anneroskolan låg. Det tillskott av bostäder som planen medger avser att fungera som ett förtätande tillskott till en redan väl utvecklad del av Staffanstorp där stora gröna kvaliteter återfinns. Området avser få en varierad bebyggelse som ämnar att anknyta samt komplettera den omkringliggande bebyggelsen och grönstrukturen.
Höjebromölla – Detaljplan för del av Höjebromöllan 1:1
Syftet med detaljplanen, Detaljplan, del av Höjebromölla 1:1, är att utveckla ett verksamhetsområde i anslutning till trafikplats Lunds södra. Verksamhetsområdet avser till att möjliggöra för handel, drivmedelsförsäljning, sport, och andra verksamheter såsom vård, hotell, eller kontor. Planområdet är lokaliserat direkt öster om den pågående utbyggnaden av trafikplatsen Lund södra, vid korsningen mellan väg E22 och 108, och direkt söder om naturområdet kring Höjeådalen. Planen har fått beslut om uppdrag i Stadsbyggnadsnämnden.
Domsagans förskola – Detaljplan för Stanstorp 7:173
Detaljplan för ’Domsagans förskola’ syftar till att ändra markanvändningen på fastigheten Stanstorp 7:173 från handel till förskola. Fastigheten har tidigare använts som en handelsfastighet, men sedan 2011 har verksamheten ’Domsagans förskola’ verkat på platsen genom ett tillfälligt bygglov. Detaljplanen avser inte till att i någon större utsträckning ändra på eller påverka existerande byggnads karaktär. Detaljplanen var ute på samråd mellan 20 februari 2023 till den 20 mars 2023. Kommunen fortsätter processen med att sammanställa en samrådsredogörelse, som kommer att publiceras på denna sida vid tillfället av dess färdigställande
Åkershus – Detaljplan för Stanstorp 1:874
Detaljplan för Stanstorp 1:874 m.fl, Åkershus. Planområdet är beläget i Staffanstorps centrum, söder om Genvägen/Gullåkraskolan och väster om Bråhögsskolan. Syftet med detaljplanen är att underlätta och effektivisera framtida förvaltning och underhåll av exploateringsområdet genom detaljplaneläggning av allmän plats och kvartersmark för befintlig byggnation. Planläggningen ska möjliggöra en korrekt avgränsning av befintlig allmän plats, samt möjliggöra ett flertal marköverföringar som innebär att huvudmannaskapet för allmän plats övergår från enskilt till kommunalt. Detaljplanen förväntas antas under 2023.
Trolleby – Förslag till detaljplan för Flackarp 8:1
Syftet med detaljplanen Förslag till detaljplan för Flackarp 8:1, Trolleby är att utveckla en stadsnära, ekologisk urban by. Bebyggelsen har en tät och blandad karaktär med både bostäder och service. Bebyggelsen gestaltas med en tät kärna som trappar ner mot omgivande slätt- och å-landskap för att nyttja det kollektivtrafiknära läget och passa in i omgivningen. Planområdet, vars exakta avgränsning kommer att bestämmas under det kommande planarbetet är beläget invid Höje å och Lunds kommungräns liksom i nära anslutning till väg 108. Planen har fått beslut om uppdrag i Stadsbyggnadsnämnden.
Brågarps kyrka – Detaljplan för Brågarp 35:1
Detaljplanen för Brågarp 35:1 – Brågarps kyrka, syftar dels till att säkra de kulturhistoriska värdena för Brågarps kyrka samt dels att möjliggöra så att kyrkan kan tillgodose sina behov och funktioner. Detaljplanen antogs av Samhällsbyggnadsnämnden den 9 juni 2022. Detaljplanen är överklagad till Mark- och miljööverdomstolen.
Västra Södervången – Ändring av detaljplan för Önsvala 2:41, del av Stanstorp 5:1
Syftet med detaljplanen för Önsvala 4:10 är att möjliggöra för uppförandet av verksamhet i form av en restaurang samt att möjliggöra för handelsändamål på övriga delar av planområdet. Planförslaget var ute på granskning under perioden 30 mars 2022 till den 13 april 2022. Genomförandeavtal håller på upprättas i samråd med exploatören. Nästa steg i planprocessen är antagande.
Sockerstan
På det gamla sockerbruksområdet på östra sidan om järnvägen i centrala Staffanstorp växer den nya stadsdelen Sockerstan fram. Med god tillgång till kollektivtrafik ska Sockerstan utvecklas som en tät blandstad med en variation av boendeformer, kontor, service, handel och kulturlokaler. Exploateringsgraden ska vara hög för att utnyttja det centrala, kollektivtrafiknära läget. År 1885 anlades en råsockerfabrik i centrala Staffanstorp och verksamheten var i drift till 1963 då det lades ned. Sockerbruket är nu inne i en omvandlingsprocess från industri till en ny stadsdel, Sockerstan. Den största etappen av Sockerstan, Sockerstan etapp 1 som ska bli kvartersstad med bostäder, verksamheter och torg planläggs just nu. Detta händer just nu Disponentvillan En del i utvecklingen av Sockerstan är omvandling av de befintliga byggnaderna. Disponentvillan som ligger vackert i Sockerbruksparken och är en tidigare tjänstemannabostad till bruket ska bevaras och omvandlas till en given mötesplats, så som parkcafé och/eller restaurang/bar. Omvandlingen kommer ske som en totalentreprenad som omfattar byggnaderna på tomten och marken. Kommunen handlar i nuläget upp en entreprenör som ska utföra arbetet. Förfrågningsunderlaget ligger ute för anbud till 2023-10-13. Upphandlingen hittas på E-avrop “Entreprenad ombyggnad Disponentvillan, Sockerstan Staffanstorp”. Projektering Under hösten 2023 har kommunen gått igång med projektering av allmän plats (gator, torg och platser) för Sockerstan etapp 1. Samtidigt har projektering av alla parker påbörjats; Sockerbruksparken, Sockerkullen och Bo-97 parken. Utbyggnad påbörjas 2024 och kommer pågå i etapper. Rivning Sockerbruksområdets kulturhistoriska värden ligger framför allt i området som helhet och inte främst i de enskilda byggnaderna. Gemensamt för de flesta av sockerbrukets byggnader är det röda fasadteglet som i hög grad präglar området och håller det samman visuellt. I Sockerstan etapp 1 ska tre befintliga byggnader renoveras och få nya användningar. Det är Fabriken, Sågtandshusen och Betladan som ska bevaras. Delar av Sågtandshusen och Fabriken är dock svåra att omvandla och kommer därför att rivas under sommaren 2023, där arbetstiderna är 7.00-19.00 måndag-fredag. Rivningen kommer pågå till och med hösten 2023. Rivningen avser den norra och östra delen av Fabriken och den östra delen av Sågtandshusen. Under rivningen tillvaratas tegel som återanvänds i projektet. De mest karaktärsfulla delarna bevaras, så som Skorstenen, Vattentornet, västra och östra flygen liksom själva Sågtandshusen och Betladan.
Anton Pers plan – Detaljplan för Stanstorp 1:83 m.fl.
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för förtätning med kvartersbebyggelse innehållandes bostäder och centrumverksamhet. Bebyggelsens utformning ska hålla hög kvalitet och inneha stor variationsrikedom i bland annat material, utformning och höjder. Syftet med planens höjder är att trappa upp från väst till öst, att skapa variation i takavslut med framför allt sadeltak samt att uppnå högst 5 våningar. Planområdet är beläget i korsningspunkten Malmövägen/Södra Lundavägen i Staffanstorps tätort och ytan uppgår till ca 7600m2. Angelica fastigheter AB äger fyra av de fastigheter som berörs av detaljplanen och Staffanstorps kommun äger den femte. Den 14 juni 2023 togs beslut om att skicka ut planen på granskning. Granskningen är det andra steget i detaljplaneprocessen och det andra tillfället då du har möjlighet att inkomma med synpunkter på planförslaget. Efter granskningen sammanställs inkomna synpunkter i ett så kallat granskningsutlåtande som skickas ut till dem som har haft synpunkter, inför antagandet av detaljplanen. Observera att den som inte senast under granskningstiden har framfört synpunkter på planförslaget kan förlora rätten att överklaga framtida beslut om antagande. Planförslaget är ute på granskning mellan 2023-06-28 — 2023-07-20. Den som har synpunkter på detaljplanen kan senast den 2023-07-20 framföra dessa skriftligen till: Stadsbyggnadsnämnden Staffanstorps kommun, 245 80 Staffanstorp, eller till plex@staffanstorp.se Namnteckning skall kompletteras med namnförtydligande och postadress. Frågor om förslaget kan ställas till planarkitekt Susanna Falck: 046 – 251424.
Stanstorpsskolan – Detaljplan för del av Stanstorp 1:177 m fl
Detaljplan för del av Stanstorp 1:177 mfl, Stanstorpsskolan i Staffanstorps tätort syftar till att möjliggöra en ny skolbyggnad för cirka 550 elever med tillhörande idrottshall. Detaljplanen syftar även till att anpassa detaljplanen till rådande förhållanden för hur fastigheten Stanstorp 1:177, norr om skolan, är bebyggd och används idag. Planen vann laga kraft den 13 april 2022.
Alléfonden – Detaljplan för del av Hjärup 4:281
Kommunfullmäktige beslutade den 2 juni 2021 att anta detaljplan för del av Hjärup 4:281, Alléfonden. Beslutet överklagades men avslogs av Mark och Miljödomstolen. Beslutet att anta detaljplanen vann därmed laga kraft den 18 mars 2022. Planområdet är beläget i centrala delarna av Hjärup, öster om Hjärupslundsskolan och norr om Hjärups park. Syftet med planläggningen var att möjliggöra två kvarter för byggnation av vårdverksamhet i form av äldreboende med centrumfunktion i bottenvåning samt, bostadsbebyggelse i form av grupphus såsom parhus, radhus, kedjehus eller friliggande enbostadshus. Projektet inkluderar flytt av befintligt multisportarena och flytt av befintliga parkeringsplatser för intilliggande skolverksamhet. Områdets två kvarter bebyggs av bolagen JM och SHH.
Fyrspårsutbyggnaden i Hjärup
På denna sida hittas de handlingar som tillhör de fyra detaljplaner som upprättats i samband med den planerade fyrspårsutbyggnaden i Hjärup. För att möta framtida behov och för att klara ytterligare ökad tågtrafik så krävs en utbyggnad från två till fyra spår genom bland annat Hjärup. Du kan läsa senaste nyheter och mer om projektet på Trafikverkets webbplats. Upplever du störningar från projektet ska du i första hand vända dig till Trafikverket som är ansvarig för fyrspårsrutbyggnaden. Banvallsvägen Förslaget innebär att Banvallsvägen byggs om i ny sträckning anpassad till den planerade fyrspårsutbyggnaden av järnvägen. I samband med vägens omläggning förutsätts en omgestaltning av det angränsande parkområdet samt anläggande av bullervallar, skärmar och planteringar inom skyddszonen närmast järnvägen. Lommavägens nya sträckning prövas och fastställs genom den vägplan som Trafikverket upprättar i samband med järnvägsutbyggnaden. Då ombyggnaden prövas i tillräcklig omfattning enligt vägplanen har kommunen i samråd med Trafikverket beslutat att Lommavägen ska utgå ur förslaget till detaljplan. Gällande planhandlingar Detaljplanen vann laga kraft 2016-05-23 Redogörelse Utlåtande Planbeskrivning Plankarta Illustrationskarta Stationsbron Stationsbron, som förbinder västra och östra Hjärup, säkerställs genom järnvägsplanen och detaljplanen för Spårområdet och ingår formellt inte i den här aktuella detaljplanen. Planbeskrivningen redovisar dock den planerade utbyggnaden ur ett helhetsperspektiv. Västra och östra delarna av Hjärup binds samman av den föreslagna Stationsbron. Järnvägens krav på fri höjd innebär att bron ligger upphöjd cirka fyra meter över nuvarande mark och att de angränsande gatorna och gc-stråken höjs till denna nivå. Vid stationen anordnas sidoplattformar väster och öster om järnvägen. Den öppna stationslösningen, ger god kontakt med plattformarna från såväl stationsbron som från angränsande gångstråk längs järnvägen, vilket är bra ur trygghetssynpunkt. Gällande planhandlingar Detaljplanen vann laga kraft 2016-05-23 Redogörelse Utlåtande Planbeskrivning Plankarta Illustrationskarta Spårområdet Den här aktuella detaljplanen omfattar järnvägens spårområde på en sträcka av cirka 1,4 kilometer, mellan de planerade korsningarna med Lommavägen och Vragerupsvägen, samt den nya planerade Stationsbron som ska binda ihop östra- och västra Hjärup. Detaljplanen syftar till att skapa de formella förutsättningarna för genomförande av järnvägsplanen. Gällande planhandlingar Detaljplanen vann laga kraft 2016-05-06 Redogörelse Utlåtande Planbeskrivning Plan- och illustrationskarta del 1 Plan- och illustrationskarta del 2 Plan- och illustrationskarta del 3 Den nu aktuella detaljplanen omfattar planerad utbyggnad av trafiknätet norr om stationsområdet. På den östra sidan av järnvägen ingår bevarandet av bebyggelsemiljön kring den före detta stationen (före detta Stationsbyggnaden samt Stinsbostaden), planerad förlängning av Banvallsvägen upp till Vragerupsvägen samt en omläggning av Väståkravägens anslutning till Banvallsvägen. Vragerupsvägen byggs ut i ny sträckning med bro över järnvägen. Gällande planhandlingar Detaljplanen vann laga kraft 2016-05-23 Redogörelse Utlåtande Planbeskrivning Plankarta Illustrationskarta Vragerupsvägen Den nu aktuella detaljplanen omfattar planerad utbyggnad av trafiknätet norr om stationsområdet. På den östra sidan av järnvägen ingår bevarandet av bebyggelsemiljön kring den före detta stationen (före detta Stationsbyggnaden samt Stinsbostaden), planerad förlängning av Banvallsvägen upp till Vragerupsvägen samt en omläggning av Väståkravägens anslutning till Banvallsvägen. Vragerupsvägen byggs ut i ny sträckning med bro över järnvägen.. Gällande planhandlingar Detaljplanen vann laga kraft 2016-05-23 Redogörelse Utlåtande Planbeskrivning Plankarta Illustrationskarta
Hemmestorps industriområde – Ändring av detaljplanen för Hemmestorp 3:15 m fl
Planen har antagits av Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden och har vunnit laga kraft den 28 mars 2017. Syftet med ändringen av detaljplanen var att möjliggöra en något högre exploatering, genom att tillåta mindre tomtstorlekar och högre utnyttjandegrad. Ändringarna skapade också en större flexibilitet i utformningen av bebyggelsen. Detta gjordes genom att ett antal planbestämmelser ändras och togs bort. Ändringarna gäller vissa egenskapsbestämmelser avseende kvartersmarken. Planområdet är 14 hektar stort och beläget i Hemmestorps industriområde i östra delen av Staffanstorp. I området pågår utbyggnad av allmän platsmark samt försäljning av vakanta industritomter.
Klockaregårdsvägen – Detaljplan för Hjärup 8:230 och del av 4:2
Detaljplan för Hjärup 8:260 och del av 4:2, Klockaregårdsvägen, Hjärup har antagits av kommunfullmäktige 29 oktober 2018. Planens syfte Syftet med planförslaget är att möjliggöra en förtätning med åtta radhus längs Klockaregårdsvägen i Hjärup. Förslaget möjliggör även en ny, enkelriktad gatuanslutning mellan Blomstergården och Klockaregårdsvägen. Planområdet omfattar fastigheten Hjärup 8:230 samt en mindre del av Hjärup 4:2, totalt cirka 2 100 kvadratmeter (kvm) mark som är i kommunal ägo. Detaljplanen avviker från kommunens översiktsplan då den möjliggör en tätare bebyggelsegrad än vad som anges i översiktsplanen. Tidigare beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 8 juni 2016 att anta detaljplanen. Detta beslut överklagades och upphävdes av Mark- och miljööverdomstolen med hänvisning till att antagandebeslutet strider mot 5 kap. 27 § PBL, att planen inte får antas av Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden utan måste antas av Kommunfullmäktige då den avviker från kommunens översiktsplan. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade att sända ut det reviderade planförslaget för granskning (nummer 2) den 28 februari 2018. Den 20 juni 2018 godkände miljö- och samhällsbyggnadsnämnden planförslaget.
Södra Stanstad – Detaljplan för del av Stanstorp 1:6 m fl
Stadsbyggnadsnämnden beslutade den 19 juni 2019 att anta detaljplanen för del av Stansad 1:6 med flera Södra Stanstad. Planen vann laga kraft den 10 juli 2020. Planområdet ligger i södra delen av Staffanstorps centrum och omfattar bland annat det gamla busstorget och den befintliga vårdcentralen. Området är cirka två hektar stort och marken ägs i huvudsak av kommunen. Syftet med projektet är att möjliggöra uppförandet av cirka 300 bostäder uppdelat på tre kvarter med möjlighet till verksamhetslokaler, samt en ny vårdcentral och folktandvård. Projektets nästa steg är att förbereda tomterna inför byggnation så att befintlig vårdcentral kan flytta från nuvarande adress till nya lokaler som byggs på det gamla busstorget. Ovanför vårdcentralen planeras lägenheter som ska erbjudas i form av bostadsrätter. Bolaget Nordr är byggherre i området. Området möjliggör för Staffanstorps centrum att växa söderut mot Malmövägen och på så vis bli synligare i stadsbilden.
Åretruntbyn, Hjärup NO
Hjärup ligger mitt i den expansiva Öresundsregionen, endast några minuter med tåg från både Lund och Malmö. Närheten till omgivande större orter, tillgången till god kollektivtrafik och bra service i form av förskolor och skolor gör Hjärup till en mycket attraktiv bostadsort. För att möta efterfrågan på bostäder i Hjärup planeras och byggs just nu cirkaa 500 bostäder i den nordöstra delen av orten, inom området ”Åretruntbyn”. Åretruntbyn ska utvecklas som en god livsmiljö som förutom ett blandat bostadsbestånd också lockar med en skola med tillhörande idrottshall, förskolor, en stor park, en idrottsanläggning och en livsmedelshandel. Lägg till närheten till tågstation och pendelbusshållplats och det här blir ett område med mycket att erbjuda.
Västerstad
Västerstad är en blivande stadsdel med unikt läge i direkt anslutning till järnvägen i Hjärup och den blivande stationsbron. Området bedöms fullt utbyggt kunna rymma ca 850 bostäder i en blandad stadsbebyggelse med handel, kontor, förskolor och skola i en gradvis ökande andel och täthet närmare stationen. Av de 850 bostäderna planeras 550 utgöras av lägenheter i flerbostadshus och cirka 300 i småhusbebyggelse. Den planerade bebyggelsen uppskattas ge ett befolkningstillskott på cirka 2 200 personer. Västerstads invånare bor utanför stadspulsen och är omgivna av en trivsam småstadskänsla med centrum och service. Utöver bostäder och olika verksamheter kommer det även byggas torg, gator och tre parker. Västerstads läge är idealiskt för tågpendling och erbjuder närhet till städer som Malmö, Lund och Köpenhamn. Västerstad kommer byggas ut i två etapper, just nu arbetar Staffanstorps kommun tillsammans med Skanska för att bygga ut första etappen. För att läsa mer om projektet kan du klicka här. Planprogram Planprogrammet ligger till grund för efterföljande detaljplaner. Programmet syftar till att utreda förutsättningar och utveckla strategier för en utbyggnad av sydvästra Hjärup. Området är stort och kommer att byggas ut under relativt många år och med stöd av flera olika detaljplaner. Planeringen påbörjas med framtagandet av ett planprogram vilket fångar upp relevanta frågeställningar, skapar gemensamma utgångspunkter och lägger fast riktlinjer för den fortsatta detaljplaneringen och med precisering av områdets etappvisa planering och utbyggnad. Planprogrammet godkändes av Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden den andra december 2015.
Pihlängen – Detaljplan för Stora Uppåkra 2:14 m fl
I anslutning till befintlig bebyggelse vid Pihls väg, Gamla Lundavägen och Bergströms väg ska 150-200 nya bostäder uppföras. En blandning av bostadsformer planeras; friliggande villor, radhus och kedjehus. Bebyggelsen kommer att nås dels direkt från Gamla Lundavägen, dels från en nya huvudgata genom området som knyts till Gamla Lundavägen i söder och Pihlängsvägen (tidigare benämnd “matarvägen”) i norr. Längs huvudgatan kommer områdets två parker att anläggas, varav den ena ska hysa en lekplats. Området omfattar cirka 12 hektar mark som till största del är i privat ägo. Markägarna har för avsikt att bygga ut bostäderna inom området. Utbyggnad och tidplan Tidplanen för utbyggnaden av området är ännu oklar. Detaljplanen för området vann laga kraft under vintern 2015/2016.
Vikhem
Vikhem kommer bli en ny del av Staffanstorp där alla invånare ges möjlighet till ytterligare livskvalitet; strosa i motionsspåret, fika på torget eller leka i parken med mera. Med tiden kommer Vikhem att bidra med upp till tvåtusen nya invånare i kommunen och alla ni hälsas hjärtligt välkomna till Staffanstorp för att vara en del av vårt framtida samhälle!
Roos Park – Detaljplan för del av Stanstorp 1:6
Detaljplanen vann laga kraft den första november 2016 och planområdet bebyggs just nu. Syftet med planläggningen är att möjliggöra för uppförandet av ny bostadsbebyggelse, vårdboende och geriatrisk vårdcentral. Området omfattar en yta på drygt 15 000 kvadratmeter (1,5 hektar). I projektet Roos Park står äldreboendet klart i den södra delen och i den norra delen byggs just nu bostadsrätter i form av flerbostadshus i tre våningar. Exploatör är Byggmästarn i Skåne AB. Önskas kontakt för intresseanmälan av bostäder hänvisar exploatören till fastighetsmäklare Margareta Meijer, telefon: 076-640 29 80 eller lisa.samuelsson@vaningen.se I samband med färdigställande av flerbostadshusen i den norra delen planerar kommunen ombyggnad av Annerovägen med tillhörande gång- och cykelväg.
Kontakta oss
Kontakta Plan- och exploateringsenheten
Adress
Stadsbyggnadsförvaltningen
Staffanstorps kommun
245 80 Staffanstorp